понедељак, 15. јул 2013.

VREME GRADITELJA !

Intervju za novine "Vranjske" dat na Vlasini prilikom polaganja "kamena termeljca" za izgradnju "Zone grada" .

Pitanja postavio Radoman Irić,dopisnik "Blica".
13.07.2013.god


1. Zašto se ovaj film snima na Vlasini?

Odgovor:Konačno da neko i na Jugu shvati da bi dobar film mogao da bude najbolji i najveći marketinški magnet za razvoj, ne samo turizma, već i ostalih privrednih potencijala.Tu priču je kod nas prvi postavio na noge Emir Kusturica koga ja lično izuzetno cenim i poštujem pa veoma često i bez kompleksa kažem: drago mi je što živim u vremenu u kome on živi i stvara! 


Imali boljih primera od “Drven grada” i “Andrić grada” u Višegradu. Nema,ali začudjujuće je, kroz šta je sve Kustrurica prolazio i kroz šta sada prolazi.On je graditelj i ja njemu skidam kapu.

Graditelj s Juga i to pravi graditelj, koji se u generaciskom dokazivanju porodice Tončev-dokazao na milionima izgradjenih kvadrata, prepoznao je sve ovo i shvatio da bi zaista bilo veliki greh proćardati mandat-dva na čelu opštine Surdulica, u čijem ataru je Vlasinsko jezero, a ne uraditi nešto za generacije koje dolaze.

Film “Zona Zanfirova” je najači filmski brend Srbije svih vremena.Jedini domaći blokbaster .Njega je gledalo,samo u bioskopima ,preko 1,5 miliona ljudi a bio je najprivlačniji magnet i za druge elektronske medije preko kojih se broje milioni i milioni gledalaca.Taj film jer radjan za narod i narod je to prepoznao ali je ogromna šteta što to nije iskoristila i domaća filmska industrija koja je ostale nema prema dobrom i nastavila da radi na projektima koje niko nije gledao a koji su odnosili milione.Takoreći,bačene u bunar!Ja to poredim i sa žalosnom sudbinom moje “Zvezde” koja nije iskoristilia veliki uspeh u Bariju da se vine u svetsku fudbalsku elitu.Umesto uspeha,slave i novca, ona je u mukama i problema i prinudjena je da se dokazuje kroz kvalifikacije i to u “Š” ligi Evrope.

Tražiti odgovor u pitanju -zašto na VlASINI?,nije uputno i moguće ga dati kroz bilo kakav nadahnuti lirski ili poetski opis.Lepote Vlasine su jače od svakog ljudskog nadahnuća pa otuda mislim, da svi oni koji nisu videli Vlasinu nisu ni svesni šta su u svom životu propustili.”Vrati se, Zone” će ih šokirati i pokrenuti lavinu radoznalosti ali i griže savesti, što žive u Srbiji a malo poznaju lepote svoje zemlje.

2. Šta znači ovaj čin za Jug i Vlasinu?



Odgovor:Šansu koja jednostavno ne sme biti propuštena.To bi bilo kao u fudbalu kada kapiten puca penal a na golu nema golmana.


Ovo nije izborno ili predizborno pitanje, ovo je životno pitanje ove generacije koja se upregla da menja ekonomsko poražavajući izgleda juga Srbije.Svi mi koji potičemo iz tih krajeva a pre svega i vi koji danas živite na jugu, snosimo ogromnu odgovornost za devastaciju i to namernu i svesnu devastaciju prirodnih lepota i potencijala čitavog kraja.To nam niko nikada neće oprostiti jer naprosto, malo smo ili nedovoljno učinili da sprečimo da se dogodi ono što se dogodilo. Ja javno pitam i žive i mrtve i sve druge koji su “overili” uništenje hanskog”Delišeza”da li imaju snage,moći i hrabrosti da danas prodju pored tih uništenih plantaža? Iskreno se nadam da je vreme “pustahija” i uništivča prošlo za uvek a da je došlo vreme graditelja.


3. Budućnost filma "Vrati se Zone"?


Odgovor:Priča je sajajna,topla,lepa i puna sentimentalnosti. Dušica Milanović Marika je u Sremčevom stili pisala roman o životu Zanfirovih ali i ostalih junaka koji nose prvi deo filma.To je vreme polovine 19. veka kada se Srbija “premenjuva” izlazeći iz kaljavih opanaka.I gle slučajnosti,premijera filma će pasti u vreme kada današnja Srbija otvara 32 poglavlja koje mora detaljno da prouči i primeni ako želi u drušvo evropskih naroda.


I u samom filmu provejava večita tema:da li je Srbija ušla u Evropu ili je Jevropa došla u Srbiju.Sve sam to napisao da bih potvrdno odovorio na vaše pitanje:da,budućnost filma “Zona II”nije velika već OGROMNA ! No,živi bili pa videli !


4. Tvoja poruuka čitaocima novina "Vranjske".



Odgovor:Ja ne znam da li vi Vranjanci znate šta za nas sa Severa znači dolazak u Vranje? Verujem da ne, ali eto,otkriću svoju malu životnu tajnu.


Već na pomisao da ću za koji sat biti u Vranju kod mene se stvara bura i hao.Ježim se na pomisao da ću šetati gradom Bore Stankovića i svih njegovih junaka- Mitketa i Koštane.Ja ih naprosto vidim na svakom koraku po gradu a kada sednem sa prijateljima, a njih na moju veliku sreću i zadovoljstvo nije malo, ja naprosto uživam.

Svidja mi se vaš humor,šala koja se nigde tako ne prima,plahovita srditos,svidjami se vaš pogled na svet, na Kalemegdan,na politiku prokletnicu,na tumačenje svih domaćih mućki na estradi i sportu, na potrebi da vi i samo vi,uvek kada vam se za to uaže prilika,”turate”tačku na “I”.

Hedlajn o “svinji od 100 kila i masti od 120” nije ružan ni pocenjujući.U njemu se čita visprenost i ogomna želja za opstankom koja inače,traje već vekovima.Prevedno na naški”Vranje i vranjanci,mnogo vas volim jer ste najubavi na celu planetu! Samo ne preterujte po nekad sa tu ubavinju.

S ljubavlju i poštovanjem!
Zoran Pavlović,direktor PR "Vrati se,Zone"

Нема коментара:

Постави коментар