четвртак, 28. август 2014.

TEROR ŠIPTARSKIH BANDI

Bezobzirnost šiptarskih bandi na imovinu i ljude nastanjene u selima Kuršumliske opštine traje mnogo dugo.Ono gorštaka što je ostalo, svedoče o nasilju lopova i šumokradica koji su do sada posekli i odneli preko 150 hektara najbolje bukove šume. Taj zulum se sprovodi  javno a čini ga nekoliko porodica iz obližnjih sela susedne opštine Podujevo.I to svi znaju jer ta šuma završava kao ogrevno drvo na pijaci u Prištini po ceni od 45 EU po kubiku ili kao gradjevinski materijal.Po rečima Nebojše Mihovilovića, direktora Srbija šuma u Kuršumliji,država Srbija je do sada oštećena za preko 50 miliona dinara ne računajući i učinjenu ogromnu ekološku štetu.Znaju to i u EULEKSU gde se ćuti i reaguje  samo kada se dogode malo organizovanije akcije sa Srpske strane i to akcije na zaštiti života i  imovine  preostalih meštana koji su inače,prinudjeni da se organizuju u seoske straže ne bi li sačuvali  glave na ramenima svojih malobrojnih porodica.

Zaplenjeno sedam traktora



Šiptarskoj bezobzirnosti nema kraja.Po običaju,oni dolaze u smiraj dana ili u ranim jutranjim satima opremljeni testerama, traktorima, kalašnjikovima  i dovoljnom količnim municije za manju vojnu formaciju.Uz urlanje i psovke,ispaljivanje celog šaržera u vazduh,dobro uvežbana ekipa  lopova brzo puni duple prikolice od traktora i uz ponovno oglašavanje kalašnjikova beže sa terena.U ovoj akciji zaplenjeno je čak sedam traktora sa prikolicima,desetak motornih testera i ostalog orudja. I tako više puta u jednoj nedelji,mesecu i godini.

Posle seče pustoš

Ne pomažu upozorenja,dopisi,molbe nadležnim licima zaduženim da čuvaju red i poredak u ime svetske zajednice.Šiptari za tren zaćute pa onda sve iz početka.

U kradju kreću sa prvoklasnim alatom

Nije ovo njihov trenutni  hir i ludilo koje teraju svima poznate porodice iz ovih šiptarskih sela.Oni to rade od pamtiveka.Za njih važi pravilo da više vole da ukradu tudje a pogotovo srpsko, nego  da jedu proju i piju surutku.Upadali su oni od pamtiveka  u ova sela, krali šumu, stoku, uništavali letinu, podmetali požare, pucali na seljake a onda bežali i krili se kao najobičnije kukavice.Doduše, tada,u to vreme,vladala su neka druga pravila u odnosu na ova današnja.Jedno upozorenje i kraj !

Istorija beleži da su Ibarske divizije, pod komandom Stevana Biničkog.prodrle  u Topicu  1878.godine, oslobodile Prokuplje a sutra dan i Kuršumliju.Tako je Toplica,  posle 423 godine turske vladavine,bila konačno slobodna.Na Berlinskom kongresu,13.jula 1878.godine,Srbija dobija nezavisnost a sa njom i Toplicu.Na granicu sa Arnautima, a kasinje i sa njihovim naslednicima Šiptarima, stali su srpski i crnogorski junaci koji nisu dozvoljavali da se otima i krade ali jesu zagovorali  miran život onakav kakav dolikuje komšijama, bez obzira na veru i običaje.Šiptari su to po nekada poštovali i Srbi su to znali da cene ali sa lopovima i razbojnicima nije bilo kompromisa.

 

Jedinica žendarmerije

Jučerašnji događaji jedni su u nizu, stim što su pogranične jedinice Srbije ovoga puta spremno odgovorile na paljbu šiptarskih lopova.Jedan od njih je ranjen i odmah transportovan do bolnice a drugi,ostao je na licu mesta mrtav.Ali već danas, u ranim jutarnjim satim, ponovo je opalila skivena puška sa njihove strane.U glavu je pogodjen mladjani policajac Stevan Sindjelić koji je oko podneva preminuo na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu.

 Veljko Veljović (24) iz sela Prevetica,čija se kuća nalazi na samo 500 metara od mesta gde je banda Albanaca s Kosova prekjuče ubila  Stevana.Veljović živi s babom i dedom, a u njegovom selu žive još dve stare žene.Kaže da ga je tog jutra, nešto pre pet sati, probudila žestoka pucnjava. 

- Stevan Sinđelić je poginuo braneći Srbiju.On je branio moju šumu i onu mojih komšija.On i svi ostali pripadnici Žandarmerije brane nas,naše kuće i našu imovinu. Sinđelić je heroj,kao i njegov slavni imenjak i prezimenjak-u dahu izgovara Veljović.

Sindjelić nikome ništa nije skrivio,radio je kao policajac veran svojoj profesiji i zakletvi koju je dao.Bio je  uveren da krvoprolića, ratovi i mržanja moraju jednom da prestanu ako ni zbog čega drugog,onda zbog mladih koji dolaze.Oni moraju da pobede i time da trasiraju  novi puta saradnje i razumevanja.

Do tada,teško da će ko od nas uspeti da zaustavi Šiptare u njihovim poganim namerama ako to ne urade oni sami medju sobom.Mirno neće, jer oni dobro znaju jezik sile.Dok razum ne prevlada, državna granica mora da se čuva "kao zenica oko svoga",kako se to nekada govorilo i radilo.Posle svega,na ovoj graničnoj liniji izmedju Srbije i Kosova upozorenja više ne važe !Svako nasilje,teror i lopovluk ima svoju cenu i to su pravila koja važe na celoj zemaljkoj kugli.Zašto bi Šiptari  bili izuzetak!!! Lopov je lopov a svaka država ima interesa da se bori protiv njih.

Нема коментара:

Постави коментар