среда, 26. новембар 2014.

METEO BOMBE !


Poslednjih godina, uoći zime, u javnosti se stalno manipuliše sa zimom. Očito da nekome odgovaraju priče o ekstremno niskim temperaturama.

Kada sam ovu rečenicu objavio na Tvitteru, nisam ni slutio da cu medju prvima otvoriti polemiku  sve češćih manipulacija koji su  vidljive i to naročito u medijskim izveštajima odgovornih  hidrometeoroloških službi.

Venecija sa apokaliptičnim pejzažom


U najavi  prestojeće zime najdalje su otišlli Englezi koji su bez rezerve pucali iz svih zvona da nam se vraća ledeno doba i da će predstojeća zima biti jedna od najdramatičnijih.Svet se uzbunio a bogami i dobro uplašio jer to ne samo što je bila najava jedne  polarne zime već i najave  trajnih promena  klime na zemaljskoj kugli sa jasnim predznakom i velikih katastrofa a time i konačni ulazak u ledeno doba- period koji je pre stotina miliona godina potpuno uništio živi svet. Zadnje ledeno doba, od tri, kroz koje je prošla zemljina kugla, dogodilo se pre 295 miliona godina.

Uz ovu strašnu priču  sa naslovnih strana mnogih Američki medija počele su da se pojavljuju slike kolona teških vozila  u kojima su bili najbogatiji ljudi sveta. U neopisivom strahu i panici selili su se ka novim domovima ukopanim duboko ispod zemlje gde su  u tajnosti godimama stvarali uslove za novi život. Ostatak sveta će nestati  bilo od hladnoće bilo od atomskih udara koji su,po njima, više nego izvesni u slučaju da dodje do velikog vojnog sukoba Rusije i SAD.Šta je izgleda tačno ?

Ovakve panike trebale su da podstaknu prodaju odeće i obuće za hladne zime ali i brojnih elktronskih uredjaja koji su  napravljeni da funkcionišu u svim uslovima. Najava atomskog rata otvara poglavlje socijlane moći i premoći jednog malog procenta svetske populacije koja u svojoj gramežljivosti naprosto izazaiva ostatak sveta na nužno traženje novih prostora za život, primene novih načina uzgoja hrane  za opstanak i zivot pod zemljim kao i korišćenje novih vidova energije neophodne za opstanak.Primena takve tehnologije izisakuje ogoman novac koga 1 posto čovečanstva ima a čak 99 posto nema. Njihovo verovanje da će oni opstati a da će ostatak sveta nestati, više pripada svetu tiražnih tema naučno fantastičnih filmova nego mogućem i realnom. Za sada, sve je to ipak, samo marketing.

"Kada je reč o navodnom mišljenju britanskih meteorologa da će ovo biti najhladnija zima u poslednjih sto godina, ne zna se čija je to procena, jer to nije mišljenje zvanične britanske nacionalne meteorološke službe. Najava britanskih meteorologa, prema svim dosadašnjim relevantnim pokazateljima, nema nikakvog osnova i predstavlja neosnovano uzbunjivanje javnosti. Svakako, ovo ne znači da tokom zime neće biti perioda hladnog vremena sa negativnom temperaturom, ali s obzirom na prognozirane srednje mesečne vrednosti možemo zaključiti da hladni periodi neće trajati dugo, kao i da opšti karakter predstojeće zime neće biti u kategoriji ekstremno hladne. Republički hidrometeorološki zavod, na osnovu regionalnog klimatskog modela, procenjuje da će decembar, za teritoriju Srbije, biti u granicama normale, januar za 2-3 stepena topliji i februar za stepen topliji od normale u odnosu na standardni referentni period od 1961. do 1990. koji se uzima za poređenje", ističe profesor dr Jugoslav Nikolić, direktor RHZ.

Takođe, u regionu jugoistočne Evrope, na osnovu 12 globalnih numeričkih modela procenjuje se da će ova zima biti barem u okviru normale ili toplija. Šansa da sledeća zima bude hladnija je ispod 20 odsto, kaže naš sagovornik.

Нема коментара:

Постави коментар