петак, 11. новембар 2022.

POSLEDICE RATA U UKRAINI!

Rat u Ukrajini ušao je u 345 dan. Zanimljivo je, šta je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio na dan, kada se pre 80 godina odigrala Staljingradska bitka,u kojoj je fašizm pretrpeo poraz,od koga se nije oporavio da kraj Drugog svetskog rata!

"Neverovatno da Rusiji ponovo prete nemački tenkovi “Leopard” koji imaju krst na sebi"!

Nemci, očito da nisu izvukli pouku posle suludih ideja Hitlera da krene u osvajanje Rusije sa stotinama hiljada svojih vojnika i ogromnom ratnom tehnikom. Došli su na domah Moskvi a onda ih je progutala Ruska zime  hrabri  ruski vojnik koji ih je  od tog momenta, jurio do Berlina sve dok nije zaćutala i poslednja fašistička puška. Nemačka je sravnjena sa zemljom u ratu u kome je poginulo preko 50 miliona nedužnih gradjana Evrope i sveta.

Rat u Ukraini ulazi u svoju prvu godinu stradanja i ubijanja dva bratska naroda koje su Amerikanci okrenuli jedne protiv drugih. Oni diriguju ovim ratom u kome ginu nevini i nedužni. Rat u kome svi kriju svoje oromne žrtve i opsno prete čovečanstvu da bi sve u času opšteg ludila moglo da ode u vazduh. Mogućnost da se ovaj rat izrodi u atomski sukob sa tragičnim posledicama je vojna opcija koju niko ne odbacuje iz svojih planova. 
Svet je preplašen ovim saznanjem da bi u slučaju izbijanja atomskog rata čovečanstvo na ovoj planeta završila svoju misiju života.

 U rukama nemoćnih ljudi,da do tog sudnjeg dana ipak neće doći,ništa drugo nije ostalo osim te tanke nade o kojoj odlučuje neko drugi.Možda će  ćovečanstvo dobiti još jednu šansu da nastavi sa mirnim životom na palneti gde sve manje ima mesta za čoveka kome je potrebna voda,vazduh i hrana da opstane. No,da ipak,oteramo ove ružne misli i da se na trenutak okrenemo pametnim ljudima koji su svojom genijalnošću okretali tokove mnogih ratova ka mirnim raspletima.Evo šta o tome kaže jedan od njih:
 Ova misao Žan-Pol Sart „Kad bogataši ratuju,siromasi umiru,“ na najbolji mogući način dočarava i objašnjava ishod i posledice rata koga vode „brača po materi“ Rusi i Ukrainci. Imam utisak da ova „bratska klanica“ neće uskoro prestati jer o tome odlučuju drugi ljudi a ne Ukranici.U svakom slučaju,kako god da teku te užasne ratne priče, ova misao „Kad bogataši ratuju,siromasi umiru,“ neće biti ni u jednoj varijanti opovrgnuta.Jer,u njoj je sročena gola istina koja će s vremenom doći do potpunog izražaja onda,kada se budu zbrajali mrtvi s jedne i druge strane.

 

Žan-Pol Sart
Sartr je francuski egzistencijalistički filozof,romansijer, esejista,dramski pisac. Njegovo najpoznatije delo je “Mučnina”, pored mnogih drugih. Bio je u zarobljeništvu za vreme Drugog svetskog rata, a sam je bio borac za mir i protivnik ratova u Alžiru i Vijetnamu. Žan-Pol Sartr je dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1964. godine, koju je odbio da primi.

Pored svojih filozofskih ideja i celokupnog stvaralaštva, Žan Pol-Sartr je poznat i po svojoj vezi sa Simon de Bovoar, poznatom francuskom spisateljicom i feministkinjom. Preminuo je 1980. godine.

Iz njegovog brojnog stvaralačkog opusa,izdvojio sam 10 citata u nameri da vas podstaknem da ipak, nešto pročitate od ovog genijalnog književnika i filozofa.

  • Što se tiče ljudi, ne zanima me ono što jesu, već ono što mogu postati.
  • Ako si usamljen kada si sam, onda si u lošem društvu.
  • Iskustva su najbolja škola.Samo je školarina vrlo skupa.
  • Bolje je umreti stojeći na nogama, nego živeti klečeći na kolenima.
  • Možda će biti i lepših vremena, ali ovo je naše.
  • Ne znamo šta želimo, a opet smo odgovorni za ono što jesmo – to je činjenica.
  • U ljubavi,jedan i jedan su jedan.
  • Reči su napunjeni pištolji.
  • Ja uvek imam izbor, ali isto tako moram da znam da čak i u slučaju da ništa ne izaberem, ja sam zapravo nešto izabrao.
  • Nekima se može pomoći samo ako  im se ne pomaže.”   

Нема коментара:

Постави коментар