понедељак, 26. август 2013.

UMEĆE ŽIVLJENJA !

Ja ne znam, da li vi u vašem gradu više posećujete kafane nego pijace !Ako je tako, onda ste ili bogat čovek ili rasipnik bez granica.Za ono što platite u jednom najobičnijem smrdljivom kafiću,sa jedne od beogradskih pijaca, mogli bi ste da navučete punu torbu robe od koje imate šanse da napravite više obroka za vas i decu. U proseku, jedan "kratki" espreso, košta 160 dinara a toliko i malena flašica negazirane vode(joj kakav je to lopovluk)..Pošto se kafa teško pije u samoći ili na brzinu...e, da ovde zastanem i ispišem sećanje na jednu brzo ispijenu kafu na terasi hotela "Evropa" u Sarajevu, kada su ovde sedeli ljudi u slozi i sa osmehom i onim poznatim bosanskim "Djesi jarane,šta ima?".Elem,
-Šta bi da popiješ,jarane?
-Kahvu,crnu,domaću !
Kao iz topa, jedan mladi vižljasi konobačić,vidi se, pravi zajebantor,doneo je kafu,okrenu ledja i krenu ka šanku kad ono, kao gom iz vedra neba.
-Da platim !
-Molim,šta reče ?
-Da platim...
-Šta da platiš ?
-Kahvu!
-E kad si je tako sručio, ne da nećeš da platiš, nego odmah da se izgubiš  iz  kafane.Vidi ti njega, on popi kahvu "od meraka" kao šljivku.Napolje...
Možda sam vas podsetio na neke slične dogadjaje,možda sam vas nasmejao, ali ako danas u begradskim ćumezima ispijate  crni talog pod nazovimo  "espreso" onda imate šanse da nadmašite ovaj sarajevski rekord. Inače, pomenuti dogadjaj u Sarajevu, zbio se za vreme poznate Zimske olimpijade. Pa sada vi vidite.Dve kafe i dve "mini Rose" koštaće vas 640 dinara. Šta za te novce možete da odnesete kući i to sa moje pijace,ovde na Vidikovcu:
-2kg najkvalitetnijeg paradajza 60 din
-1kg.crnog luka                          60
-1kg krastavaca                          50
-1kg boranije                           100
-1kg plavog patlidžana                80
-2kg crvene paprike                 120
-1kg breskvi                                60
-1/2 kg šapinjona                     100
                                          _________
                                                 630 din
Puna torba a džep nije prazan. Kući se vraćate sa ne potrošenih 10 dinara, to što za njih ne možete ništa da kupite,to je druga stvar.
 
                            Kalenićeva pijaca ovih dana !

Ako kojim slučajem odlučite da sa nekim odete na ručak u jedan od zvučnih ali trenutno praznih restorana,rizikujete da će te na ime ceha za poluprazan stomak,konobaru iskeširati kompletnu zimnicu od deset tegli ajvara,deset tegli džemova,punu kačicu turšije i prepunu kacu"futoškog" kupusa ako naletite na njega. A da i džak krompira ne manji od 50 kg. Neko će reći,pa oduvek je bilo tako a ja ću na to,pa neće biti da je oduvek bilo tako. Dans smo svi dekintirani tako da je izlazak u kafane postao pravi luksuz ali bogami i dobra terapija za potencijalne alkoholičare koji su pod izgovorom, da je kafana"učiteljica života",satima cevčili jevtina vina, sve dotle dok nije došlo do zamene tečenosti u organizmu-umesto krvi,venama je tekao loš špricer..Problem je što se danas ugostiteljstvom bave, manje više, problematični likovi koji veruju da su kafane i sitne prevare u njima, još uvek pravi "el dorado" za brza i jednostavna bogaćenja.Svi traže i otimaju a narod više nema otkud banke da izdvoji,pogotovo ne za kafane. Poenta je u ludilu koje se nastavlja.Nezadovoljni cenama svojih usluga,vlasnici beogradskih kafiča, kafana, kafančina i ostalih ćumeza,najavljuju novo korekcije svojih cenovnika. !

Нема коментара:

Постави коментар