уторак, 14. јул 2015.

NA METI ANGELA !




Društvene mreže su sinoć eksplodirale zbog uslova koji su ponuđeni Aleksisu Ciprasu u Briselu, a najteže od svih pogođena je Nemačka koja se smatra glavnim krivcem za „rušenje evropske ideje“. Kritikama na račun Merkelove pridružili su se čak i mnogi Nemci.

Drakonski spisak zahteva koji su lideri evrozone predali grčkoj vladi na čelu sa Aleksisom Ciprasom kako bi zauvrat Grčkoj dali novi paket pomoći preti da se obije o glavu i Angeli Merkel i svima ostalima koji su je u tome podržali, te da možda uništi na koncu i samu Evropsku uniju.

Osećanje koje je sinoć bilo dominantno u praktično svim delovima Evrope verovatno je najbolje formulisao bivši glavni urednik španskog dnevnika “El Pais” Havijer Moreno Barber koji je nešto posle ponoći, kada je postalo jasno da je tag zapalio Tviter, upitao da li neko može da obavesti evropske lidere o stepenu besa i neverice koji rastu širom kontinenta.


Grk u ničemu nije pogrešio.Njegova namera je bila da podigne siromšni deo Evrope koji se davi u dužničkom ropstvu, ne bi li se moćni i prebogati makar, na trenutak uverili šta im drugi misle. Aleksis je očekivao podršku ali izgleda, da su drugi bolje znali od Grka, kakva ih surova osveta čeka, pre svega, od Angele Merkel. Krilatica koja kruži kontinentom: "Možete sve, ali se nikako ne zamerajte Angeli",bila je više nego tačna. Cipris je tražio otpis duga i naplatu ratne štete od Nemačke a pripretio je i tužbom Hagu za zlodela učinjena Heladi u čemu je glavnu ulogu dao nemačkoj Kancelarki. Njena osveta se tumači kao nešto najsurovije što se dugodilo u mirnodopskim uslovima.Videćemo da li će Grci sve to izdržati.

Kancelartka koja drma Evropom !


Ne bi bilo normalno da ovaj komentar završim bez pominjanja našeg predsednika Vlade.Od trenutka kada je Siriza preuzela vlast u Grčkoj, Vučić je bio prilično uzdržan a kada je usledila kulminacija dužničke krize, on se u više navrata potrudio da svojim izjavama, u kojima naglašava da se "ne slaže sa Ciprisovim merama i da ih nikada ne bih podržao", zapravo poslao jasnu poruku Evropi sa naglaskom, da o svemu što je rečno do detalja , bude obaveštena Angela Merkl. Bio , je to početak dobro osmišljenih priprema za dolazak Kancelarke u posetu Beogradu. Po njenim reakcijama, a to se nije dalo sakriti, Merkelova je vidno raspoložena provela noć u nekoj od vila na Dedinju, uzivala u našim specijalitetima i sa pažnjom propratila nastup anasmbla narodnih igara. U medijima je ostasla zabeležena njena jasna poruka: Nemačka će pomoći Srbiji!


Ovo je Vučićeva pobeda u svemu a po najviše u promeni svima poznate “nacionalne strategije”, da se tvrdoglavo i po cenu teških posledica, drži kurs prkosa i inata u svetu poznat po sloganu "prest u oko". Možda će to neko nazvati političkim i državničkim poltronstvom što ne bi trebalo dodatno da nas uznemirava. Okolnosti u svetu, a pogotovo u Evropi, su takve da dominacija kapitala moćnih ne može  olako da se zanemaruje i stavlja u drugi plan u odnosu na preslabe nacionalne mogućnosti.Trenutno, vrednost  investicija Nemačkih kompanija u Srbiji prelazi 3 miliarde EU a u njima radi više od 25 hiljada do juče nezaposlenih  sugradjana.To vam je to !

Нема коментара:

Постави коментар