среда, 30. новембар 2016.

MЕМОРАНДУМ!

Вечерас је РТС приказао прву од две највљене епизоде о познатом политичком догађају који је уздрмао темеље тадашње земље Југославије.Снага тог документа и данас је актуелно политичко штиво о коме старије генерације говоре са различитих позиција и из различитих углова.
Омиљена тема, када је питању овај значајан документ, је питање не шта пише у њему већ, како је документ изашао из САНУ, и доспео на странице Вечерњих новости!Таква теорија завере још увек веома успешно замагљује негову суштину која на велику несрећу Српског народа, као многе сличне историске иницијативе, није угледала светлост дана и била прихваћена као један од могућих модела Српске самосталности после распада Југославије зашта су се сви,осим нас, залагали.
Ивица Стамболић и Слободан Милошевић, од кумова до политичких трагичара!

Наравно, као што то бива, осуду овог темељног и добро осмишљеног документа, дали смо ми Срби.Један од навећих "бораца" који је осудио Меморандум, био је и Ивица Стамболић, у то време прва политичка личност Србије.Занимљиво је, да је његов политички опонент, који ће му доћи главе,Слободан Милошевић, био уздржан по питању свих критика овог документа.Од тог времена, почео је и да тиња њихов сукоб, који се завршио поразом Стамболића и победом Милошевића.
Станмболић је убрзо нађен убијен на Фрушкој гори а Милошевић је наставио да влада такорећи до одласка у Хаг, где га је испоручила нова демократска власт Србије на челу са Зораном Ђињђићем,који је такође трагично окончао свој кратки политчки живот. Оно што народ не зна, Ивица Стамболић је био и венчани кум Слободану Милошевићу.
Ето још једног доказа свих тих наших сулудих свирепости и мутних дворских игара где су главе падале као шаховске фигуре а све у борби за престо и власт, која се по обичају завршавала на огромну штету властитог народа.Без намере да по овом питању отварам час историје,подсећам на последње догађаје политичких неистомишљеника Александра Вучића који свим силама настоје да га свргну с власти.Медији су препуни сценарија покушаја његове ликвидације а у Парламенту се свакодневно из уста опозиција изговара и ова реченица:"Вучић мора до пролећа пасти"! Наравно на све то он одговара у свом стилу."Не бојим се никог а са власти ћу сићи не на улици и насиљем већ на изборима ако то народ захтева".Оно што је јединствено за све српске ликвидације кроз нашу бурну историји, то је потпуно иста методолигија која започиње јавном компромитацијом а иза тога и конкретном ликвидацијом.Све то нарвно,говори о нашем менталном склопу у коме нису још увек активирани механизми толеранције,поштовања и примене свих демократских метода у процесу легитимне смене власти већ се уместо тога и даље користе методи насиља које по правилу не зауставља већ постиче свако ново и наредно насиље.
Меморандум Српске академије наука и уметности, или краће Меморандум САНУ, нацрт је документа који је израдио одбор од 16 чланова Српске академије наука и уметности у периоду од 1985. до 1986. године. Изводи нацрта су објављени у дневним новинама „Вечерње новости” септембра 1986. године.
Меморандум је одмах изазвао бурне реакције у Југославији, због својих погледа на стање нације и захтева за темељном реорганизацијом државе. Главна тема је тврдња да децентрализација води распаду Југославије и да су Срби дискриминисани уставним уређењем Југославије.У документу се тврди да је развој Србије еродиран подршком осталим деловима Југославије. Меморандум је званично осуђен 1986. од стране Владе СФРЈ и Владе СР Србије због подстицања национализма. Неки сматрају да објава документа кључни моменат у распаду Југославије.

Нема коментара:

Постави коментар