понедељак, 12. децембар 2016.

POTEZ PROŽET DOSTOJANSTVOM I PONOSOM!

Večeras se u Belgiji dogodilo nešto do čega je ipak,moralo da dodje.Premijer Aleksandar Vučić napustio Brisel i sutra neće prisustvovati  Međuvladinoj konferenciji EU i Srbije! Ovo je rezultat  mnogobrojnih prljavih igara koji su se na marginama pregovora za otvaranje pristupnih poglavlja redovno dogadjali i to uz obilatu podršku Hrvatske koja je za nečiji interes, redovno pristajala da glumi budalu ne bi li na taj naćin Srbija omalovažavana, ucenjivana i na jedna indirektni način kažanjavana  zbog odbijanja  da prekine sve razgovore sa Rusijom i odmah uvede sankcije,bratskoj zhemlji sa kojom imamo izvnaredne bilateralne odnsose. I upravo, danas kada je Sergej Lavrov  stigao u Beograd sa porukama  predsednika Putina, a Vučić odleteo u Brisel da potpiše   sa EU oko otvaranja  tri poglavlja.Usledio je šok! Hrvati su blokirali poglavlje 26 tako da Srbija neće moći da otvori tri, već dva poglavlja.
Znajući da je Hrvatska sva zlodela prema Srbiji činila tek kada je bila sigurna da iza seber  ima podršku i odobrenje svojih štićenika, prvi put i ko zna posle koliko godina, Srbija je bila u poziciji da iskoristi dobar vetar u svoja  jedra koji je pristizao sa prostora  velikih Ruskih prostranstava i konačno  kaže: ili ućutkaj te Hrvate ili, mi napustamo pregovore i odmah se vraćamo za Beograd. Bio je to čin prožet dozom velikog dostojanstva i ponosa.
Posle sastanka šeficom EU diplomatije Federikom Mogerini, premijer Srbije je poručio da je imao težak i otvoren razgovor sa Mogerini, kojoj se zahvalio na prijemu i ličnoj korektnosti i poštovanju koje pokazuje prema Srbiji.
Vučić-Mogerini
"Nisam krio nezadovoljstvo i razočaranje Srbije zbog ponašanja pojedinih zemalja članica, posebno Republike Hrvatske. Pošto sam odgovoran i moj posao je da se brinem o budućnosti Republike Srbije, a ne da se ponašam kako se ponašaju neki drugi u regionu, večeras neću davati dodatne izjave", poručio je Vučić izlazeći iz zgrade Saveta EU.
Premijer Srbije kaže da je sutra u Briselu planirao mnogo sastanaka, bilateralnih razgovora i prisustvo na Međuvladinoj konferenciji, kao i predstavljanje akcionog plana sa Austrijom, ali da se izvinjava svojim sagovornicima što će morati da ih otkaže.


Srbija će sutra na Međuvladinoj konferenciji otvoriti dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU i održati redovni Savet za pridruživanje i stabilizaciju EU -Srbija.

Нема коментара:

Постави коментар