среда, 26. септембар 2018.

KURŠUMLIJSKA PETICIJA


Za dva dana,koliko traje akcija za potpisivanje PETICIJE o vraćanju autentičnog imena lokalnoj Gimnaziji i Ekonomskoj školi,pozivu djaka, organizatora ove akcije, odazvalo se tek 400 gradjana.Taj podatak sam upravo pročitao na portalu "Toličkih vesi" i blago rečeno, ostao sam zgrožen. Gradjani , ove male Topličke opštine, a njih po zadnjim popisima ima preko 10 hiljada, nisu smogli snage, ili su do te mere preplašeni, da podrže svoju decu koja glasno i jasno negoduju protiv odluke Ministarstva prosvete da se integracijom Podujevske Gimnazije  i Tehničke škole promeni ime i od početka školske godine u registar postojećih srednjih škola upišu imena novo- integrisanih škola: Kuršumlisko-Podujevska Gimnazija i Kuršumlijsko-Podujevska Ekonomsko- Tehnička škola! Ova zastrašujuća besmislica, kojoj ne pripada druga kvalifikacija osim da je notorna glupost, opravdano je podigla nezadovoljstvo najpre, nastavnika a potom i učenika da javno negoduju i zatraže da se Gimnaziji i Ekonomskoj školi inače, školama sa poluvekovnom tradicijom, ne pridodaje ime grada sa kojim Kuršumliska opština a time i Srbija, nemaju nikakve veze. Dakle, Kuršumlija nije Podujevo i pridodavanje imena grada,danas najokorelijeg centra i uporišta radikalnog iredentizma, plaši i vredja. Osim toga, tako ukonponovan naziv novo-registrovanih škola samo revoltira,uliva nesigurnost i bezraložno ruši bogatu tradiciju stečenu radom i školovanjem preko trideset hiljada , danas uglednih gradjana i stručnjaka ove zemlje.
Zar je ovome potreban komentar?

Potreba da se putem mirnih protesta učenika ukaže najpre lokalnoj samoupravi a preko nje i resornom Ministarstvu da još jednom preispitaju svoju odluku i iz imena izbace ime grada Podujeva a sav ostali poces integracije okončaju postojećim imenom jedne i druge škole, nažalost, do ovog časa nije shvaćen ozbiljno. Ne bih da nagadjam kakav će konačni rezultat  peticije biti, mada je već prilično jasno da ona neće nikoga posebno uzbuditi. Medjutim, ono što ne mogu da prećutim i što moram po ko zna koji put javno da istaknem,to je taj prokleti strah za vlastitu egzistenciju ukoliko se bilo šta učini mimo volje lokolnog moćnika Radovana Raičevića.

Sada više nema nikakve dileme da iza cele ove ujdurme stoji on a ne lokalna samouprava koja ne sme ni malim prstom da mrdne a da pritom ne pita njega za odobrenje. Najpre su nastavnici naterani da praktično okrenu “ledja” svojim učenicima jer im je otvoreno priprećeno da će ostati bez posla. A potom je  strah počeo lančano da se širi po kućama  i stanovima preplašenih gradjana.Većina je izabrala da ćuti uz povremene komentare koje po neko procedi kroz zube:njemu niko ništa ne može! On radi šta mu se prohte a na kritike vas malo hrabrijih i odvažnijih ne reaguje.Ne dotiču ga, kao da ne postojite. Smeje se, gradi svoje hotele, slaže milione i gazi nemilice prema svemu i svakome za koga čuje da je podigao glas protiv njega.

Aleksandre Vučiću,ovaj čovek pripada tvojoj partiji.Sve što loše radi, a toga ima na pretek, pripisuje se tebi jer iz njegovog okruženja uvek se preti  tvojim autoritetom. Čovek, iz dana u dan, uništava jedan grad koji se raseljava i umire. Stalno je u sukobu sa svojim gradjanima i najružnijim ucenama i pretnjama primorava ih da ćute I trpe. Zar vam bolji primer od ove kristalno jasne inicijative učenika srednjih škola treba. Deca samo traže da se u njihova svedočanstva i diplome ne unosi ime  grada koji je oličenje rata i smrti, mržnje, kriminala i ne tolerancije! Ne mogu da verujem da je ovo političko pitanje i da iza svega stoji neko iz Beograda! Ili sam ja, samo uplašen, jer agonija moga rodnog grada traje predugo.U Srbiji, svuda se po nešto menja i dešava,u Kuršumliji, sve stoji i propada.Zašto?

















1 коментар: