уторак, 16. април 2019.

NOTR DAM!

Ceo svet plače nad užasnom tragedijom jednog od najvećih kulturno istorijskih spomenika današnjice.Gori sveta katedrala, posle 650.godina postojanja, opevena u velikom romanu Viktora Igoa "Zvonar crkve Notr Dam".Opevana u našoj istoriji. Zvona sa ove katedrale prva su obavestila svet da su Srbi 1389.godine pobedili Turke na Kosovu Polju i time zaustavili najezdu muslimana ka Evropi.

Svi tuguju.U grobu se okreće Kvazimodo,svi Lujevi, Napoleon Bonaparta, Car Lazar,De Gol pa i ovaj živi nesretnik Emanuel Makron. Ko je to zakazao? Zašto je  izgoreo veći deo crkve na žalost svih.U palmenu je nestao i veliki toranj koji je dominirao ovim najlepšim delom Pariza. Da li je to slučaj bez presedana ili se u sve umešala nečija zlokobna ruka?Ovaj požar ozbiljno je oštetio jedan sakralni objekat nad čijom sudbinom iskrenu brigu i žaljenje iskazuje ceo svet. 

Hoćemo li iz svega ovoga izvući pouke i konačno  iskazati više brigu prema našem kulturnom nasledju zatečenom na Kosovu?Šiptari nisu sposobni da čuvaju i održavaju, a niti je to njima u interesu,Dečane, Patrijaršiju, Gračanicu, Bogorodicu Ljevišku i još 1200 sakralnih objekata.Nasledje od neolita pa dana današnjeg.


Kakva strašna noć u Parizu
Na primeru Notr Dam pokazalo se, koliko svet zna da pati i brine o kulturnoj baštini planete  kada ona propada i kada je ugrožena kao noćas Notr Dam..Merkelova i Makron imaju nameru da svojim predlozima, a možda i ucenama, reše Kosovsku dramu bez obzira na cenu a sve to “zbog mira u kući”.! Svi strahujemo da oni neće to uraditi pošteno i pravično već da će se sve slomiti preko naših ledja.


Plamen je progutao i veliki toranj

Možda će ih ipak, ova drama u Parizu naterati da zastanu i malo promisle.Ko smo zapravo mi Srbi i kako kulturno blago Srednjeg veka smo sačuvali i prineli na oltar SVETA da se divi bogastvu uma,graditeljskom umeću i prebogatoj nacionalnoj tradiciji i istoriji pisanoj punih X vekova.Da se dive freskama svetaca i mučenika i prelepoj Simonidi kojoj su dušmani u Gračanici iskopali oči.Ona tu vekovima stoji i sve vidi I čuje.

Nisam gatalica i ne verujem u prazne priče, ali ovo što se desilo sa katedralom Notr Dam, opasno opominje.Bog ne oprašta takve grehove gospodine Makron.Sada je jasno da je zastava nepriznatog Kosova i stolica pored vas za Hašima Tačija narko dilera i “trgovca” ljudskim organima vadjenih iz živih ljudi, božija kazna.Vaša je odluka da Srbiju javno ponizite na dan kada se obeležavala stogodišnjica Velikog rata.Prigrliliste fašiste,narko dilere, oterali vekovne saveznike.Pogaziliste grobove na Kajmakčelanu uznemirili mrtve na Zejtinliku.Ne praštaju vam ni vaši mrtvi zemljaci sahranjeni na Francuskom groblju usred Beograda gde ste imali nameru da položite venac koga niste doneli i ne verujem da će te!

A nije to davno bilo kada nikome u svetu suza nije kanula iz oka dok su šiptari u martovskom pogromu palili i rušili naše hramove. Srce nam se cepalo a vi ste ćutali i pravili  planove kako da ozakonite državu ubica,narko dilera samo da nama bude gore i bolnije. Ne radujem se  tudjoj nesreći  jer ovo je gubitak za sve ali koristim priliku da barem nekoga na tren pecnem i opomenem da mi Srbi ne govorimo uzalud da je "Kosovo naša sveta zemlja" koju ne možemo nikome da damo jer time kidamo deo svoga tela. Ne pravite takve planove jer  će vas  sustizati teške božije kazne.

I ovo!

Ne zamerite što su mi na primeru Notr Dama potekli Šantićevi stihovi kojih se i vi sećate:"Ne plačem samo sa bolom svoga srca,Red zemlje ove uboge i gole.Mene sve rane moga roda bole,i moja duša s njim pati i grca"...


Нема коментара:

Постави коментар