уторак, 16. јул 2019.

MAKRON-MERSI BOKU!


Ne znam kako ste vi prošli u sudaru sa svojim emocijama u trenutku kada je Emanuel Makton čitao svoj tekst na srpskom jeziku.Ja sam pukao!

U podnožju spomenika na Kalemegdanu, podignutom u znak zahvalnosti velikoj Francuskoj za sve što je učinila za Srbiju u Prvom svetskom ratu,odvijala se prava emotivna drama.Govoreno je snagom ustreptelog srca,najpre Makron a potom Vučić.U duhu i snazi poruke ispisane na ovom veličanstvenom spomeniku,koga je izvajao Ivan Meštrović 11. decembra 1930.godine.Na našu poruku ispisanu najtoplijim i najiskrenijim rečima "Volimo Francusku kao što je ona volela nas",on je odgovorio: “Francuska vas voli.Srbija je u našim srvima danas i za uvek“.
Slika govori sasvim dovoljno!

Iskreno!

 Kalemegdan za istoriju !

Na spomeniku koji je u srcu Beograda napisane su reči „Mi volimo Francusku“.To je snaga našeg prijateljstva isklesana u kamenu.U ime Francuske,došao sam da kažem hvala srpskom narodu,izgovorio je Makron na tečnom srpskom jeziku.

Nema više šta da se doda.Ovo je lajt motiv njegove dvodnevne posete Srbiji koju je on učinio 15.i 16.jula 2019.godine.Dvadeset potpisanih ugovora i njegov stav o Kosovu koji se ne podudara sa našim i mnogo toga rečenog tokom ove istorijske posete,sve će to pasi u zaborav ali ono što je isklesano u mermeru na spomeniku gde smo u proteklim godinama,kada smo bili razočarani nekim porukama iz Pariza,ispoljavali svoju netrpeljivost prema svim francuzima koji su okrenuli ledja vekovnoj ljubavi,odanosti i poštovanju Frncuskoj za sve što je učinila za nas,večeras  smo još jednom emotivno pali na kolena i mi i oni i u suzama izgovorili tako snažne,tako iskrene reči koje  se ne uklapaju ni u jedan državnički protokol. Govorila su srca dok su se suze u potocima slivale sa lica.

Sečate se kako smo bili razočarani i ogorčeni dok smo podno Triunfalne kapije u maršu sećana na strahote Velikog rata,gledali Tačija kako duva Makronu u vrat a daleko od njega,na tribini preko puta,lili suze zajedno sa Aleksandrom Vučićem što su nas Francuzi tako ponizili i do bola uvredili.I time izazavali nevidjenu pobunu i grmljavinu u grobovima na Solunskom frontu,Zejtinliku,na Frncuskom groblju u Beogradu i na svim mestima gde su zagrljerni ginuli vojnici Franša d,Eperea i bombaši koje je predvodila legendarna Milunka Savić.Zašto je to tako bilo? Koga to zanima jer sinoć je svet video koliko je  bolna i tragična ta greška koja je  morala ovako da bude ispravljena i demantovana.Da sve puca od emocija i poruka jakih i moćnih kao ona isklesana u meremeru: „Volimo Francusku“ i ova izgovorena podno spomenika“Francuska voli vas“.

Mersi,mesije Makron!



Нема коментара:

Постави коментар