уторак, 20. април 2021.

TOPLIČKI GENERALI

 Nismo ih imali mnogo ali, i one što smo imali, nismo preterano poštovali i uvažavali.Ovo je priča,ili bolje reći,podsećanje na njih a uz to još jedan neoboriv dokaz o sukobima,razmimoilaženjima,ne uvažavanju,autoritarne vlasti i topličkog naroda.Od pamtiveka,u skoro svim topličkim opštinama, mali lokalni „bogovi“trudili su se da na sve moguće načine narodu nametnu svoje principe vladavine,svoj neprikosnoveni autoritet i to isključivo,gazeći po mišljenju i volji naroda.Vazda je bilo,oni jednim putem,narod,drugim! Protutnjali su Toplicom kao lokomotiva bez mašinovodje i za sobom ostavili NIŠTA! Malo ko se njih još uvek seća!

Ali,ko se još ne seća početaka raspada Jugoslavije.Vapaja roditelja za decom koja su zatečeno na odsluženju vojnog roka  u Sloveniji,Hrvatskoj,Bosni gde su lokalne patrijote,šovinisti i ludaci u njih pucali kao u glinene golubove i pored toga,što je jedinaca napustala njihov grad i njihovu zemlju.Vuk je pred roditeljima, u jednom teškom i emotivnom govoru obećao da će deca sutra dan biti ovde u Beogradu. Obećanje,nažalost,nijer ispunio!Deca se nisu vratila a on je pred njihovim roditeljima dao ostavku,svukao uniformu i reako JNA zbogom za uvek.Bilo je to 20.maja 1992.godine.

Vuk Obradović,general-major,rodjen je 11.aprila 1947.godine u Kondželju.Umro je u svojoj 60.godini, 13.febrtuara 2008.godine.

General major Vuk Obradović

U njegovoj vojnoj biografiji,ispisanoj u potpunom superlativu i to sa biranim rečima privezanim za ime i blistavu vojničku i oficirsku karijeru,piše:

Završio je Gimnaziju u Prokuplju.Vojnu akademiju kopnene vojske,Visoku vojno-političku školu i Komandno štabnu školu operatike sa prosečnom ocenom 10.Vodi se kao najmladji doktor vojno- političkih nauka JNA.Doktorirao je na temu „Problemi nacionalizma i šovinizma u jugoslovneskom društvu“.Otišo je a da nikada nismo pročitali ni jednu rečenicu iz njegove doktorske disertacije o temi,koja će tek,posle njegove smrti,buknuti da prži i gori sve pred sobom u jednom dugom i najbesmislenijem gradjanskom ratu u kome je proliveno mnog nedužne krvi samo zato da se bivši „bratski“ narodi rastanu i po želji i diktatu lokalnih nacionalista i šovinista naprave smešne,male i jadne državice,ne znajući,da svetski i evropski kolekcionari,rado prikupljaju i čuvaju primere svih "patuljastih oblika" života.Od flore i faune pa do državnih uredjenja!

Na početku svoje karijere,sa činom kapetana,dogurao je do zamenika kasarne u Požarevcu ali i afere sa Lazarom Stojanovićem rediteljem filma „Plastični isus“,gde se on pojavljuje kao svedok protiv optuženog.Stojanovića koji je zbog ove svoje filmske ideje,proglašene disidentom zbog čega je odležao dugu robiju u KPD Zabela.

Bio je potparol Genaralštaba JNA i načelnik uprave za moralno vaspitanje SSNO.I zvanično,vodi se kao najmladji genera čak, četiri puta vanredno unapredjen!

Skidanjem uniforme, započela je njegova druga etapa života koja se u svemu razlikovala od prve.U svemu,u ćemu je u vojsci blistao i bio najbolji,u politici, točak sreće ili tačnije rečeno nesreće,krenuo je niz brdo.Osnovao je Socijaldemokratsku partiju.Bio je njen predsednik i dva puta potpuno propao u predsedničkoj izbornoj kampanji za prvog čoveka Srbije.Do juče prijatelji,školski drugovi iz rodne Toplice, preko noći su mu okrenuli ledja.Svi koji su u to vreme bili za Miloševića,bili su protiv Vuka Obradovića.Ostala je u sečanju jedna ružna epizoda sa njegove predizvorne kampanje u Prokuplju.

Govorio je okupljenom narodu sa terese Komiteta a njegovi politički protivnici,na krovu Robne kuće,držali su ispisanu parolu:“Jebo te Tito,kad te takvog vaspito“! Užas! Nikome,nikada,rodna Toplica nije tako žestoko uzvratila kao Vuku Obradoviću,čoveku naše gore listu sa kojim smo se ponosili.

I to je ono, "ukleto i prokleto", što nas do veka prati".Na primeru Vuka Obradovića  i mnogim drugim primerima,isplivalo je na površinu pitanje koje nikada nije dobilo svoj pravi odgovor.Zašto,mnogo pametnih ljudi iz Tolice,nikada nije uspelo da napravi neku ozbiljniji državničku i političku karijeru a da prve udarce u potkopavanju i rušenju svog personalnog autoriteta,nisu prvo doživeli od svojih zemljaka.?Otuda i danas kruži,samo na izgled,jedna šala koja se sa gorčinom prepričava medju topličanima.“Ode Marko za Beograd na važnu funkciju!Ne brini,kod Jagodine su ga već prestigla  anonimna pisama u kojima piše,da je lopov,da je glup i da ne zaslužuje nikakvu pažnju“! Epilog:“Danas je Tolički kraj,zvanično najsiromašnija oblast u Srbiji,nezameljiva je rečenica u govoru svakog političkog lidera koji je posećivao topličke gradove.“! I tako, već skoro jedan ceo ljudski vek!

Pred kraj svoga života,Vuk je u Djindjićevoj vladi vodio Sektor za borbu protiv korupcije i kriminala.Bio je sam u osinjem gnjezdu.Sve češće se pominjao alkohol,blud i seks!Sve isto kao i danas.Na sudu je dokazano da mu je seksualna afera sa svojom partijskom koleginicom,u to vreme novinarkom RTS Ljiljanom Nestorović,bila nameštena!To je za njega bilo kasno.Otiša je za uvek a tek je zakoračio u svoju šezdesetu godinu.Toplica ga,nažalost,više ne pominje a malo ko se od mladjih njega i seća!

General potpukovnik Jovan Milanović

Za razliku od Vuka Obradovića,koji se posle demobilizacije otisnu u pravu političku odiseju,čija ladža nije izdržala udare poludelog mora,Jovan Milanović,penzionisani general potpukovnik,rodjen 10.septembra 1942.godine u Tmavi,selu nedaleko od Kuršumlije,udobno je smestio sebe u deo nacionalne istorije koja se bavi proučavanjem povoda i uzroka rata NATO Alijanse protiv Srbije, započetog 24.marta 1999.godine a okončanog, 10.juna 1999.godine.

Punih 78 dana trajalo je ludovanje aviona SAD,Engleske,Nemačke,Holandije i mnogih drugih članica Saveza,ubedjenih,od najšizofrenije i najludačkije garniture, koja je ikada vladala SAD,predvodjena Bilom Klintonom,da svet ne čini nikakav zločin već da ovim potezom sprečava najveći nacionalni egzodus šiptara sa teritorije Kosova,koja je preko noći preimenovana u njihovu životnu terotoriju sa koje je silom i bombama pokušano da se 8 i po vekova života Srba preore i učini nemogućim za život. 

Dvadeste i dve godine je proteklo od tog datuma a nastojanje Alijanse da Kosovo postane smaostalna država je i dalje na početku,više u idejama i pričama stim, što pakaleni talas smrti, koji je došao sa tonama osiromašenog uranijuma i dalje nosi sve pred sobom.Kosovo je kontaminirano a epidemija kancera ubija stotine i stotine života godišnje.Priča  o državi živi samo u glavama prebogatih ekstremista koji su šiptarskom narodu oteli i crno pod noktima.Oni se razmeću,oni žive,oni se biraju i smenjuju na vlasti a osironašeni i oboleli narod beži sa Kosova, glavom bez obzira!

Glavni "krivac" što je to tako i uz čije ime ide konstatacija da je baš on promenio tok rata za Kosovo je upravo Jovan Milanović,vojnik i oficir od časti i morala, koji je bez sekunde oklevanja stavio svoju glavu na oltar otadžbini rešen da u okvirima svojih obaveštjnih mogućnosti pomogne ili za uvek nestane u mraku Brisela i nekom od podruima zgrade gde su generali Alijnse danonoćno radili na pripremi planova za bombardovanje Srbije.Za rušenje i kontaminiranje zemlje,ubijanje dece u kolevkama,nasrtaje na bolnice,rasipanje tone kasetnih bombi po Nišu i Aleksincu, prekopavanje grobova u uništavanje kulurnih ostataka kao dokaza našeg postojanje u minulim vekovima.I to uvek sa visine iznad 10 hiljada metara gde su mislili da im naši proektili ne mogu ništa.A kada je dogradjena „neva“ na pola presekla njevidljivo čudo od aviona koji je par minuta kasnije, završio u njivi usred sremačkog sela Budjanovci e, tog ćasa, pala su sva očekivanja o velikom biznisu od prodaje  F-117A.  Bila je to tehnička i tehnološka zabluda,po ličnom priznanju majora Dejli Zelka,koji je pilotirao avionoma a inače sina slovenačkog emigranta koji se posle rata odselio za Ameriku.

Jovan je,reskirajući svoj život,ušao u sedište Alijanse pridobio sve ljudske i vojničke naklonosti francuskog oficira Anri Binela koji je pristao da saradjuje.Detaljan plan o bombardovanju Srbije već narednog dana bio je na putu ka Beogradu.General Milanović je izvršio svoj istorijski zadatak koji je zasigurno promenio tok ove užasne agresije kao što su to,spočetka Drugog svetskog rata, izveštaji ruskog novinara i najvećeg ratnog obaveštajca Riharda Zorgea,promenili tok Drugom svetskom ratu.Zorge je davno sebi obezbedio mesto u svetskoj istoriji,Jovan Milanović,zbog svega učinjenog, ostaće za uvek besmrtan.Savremena Srpska istorija, bez opisa njegovih herojskih dela,bila bi uskraćena za istinu o ovom tromesečnom ratu Sveta protiv malene zemlje na brdovitom Balkanu!

Jovan Milanović danas uživa u zagrljaju svojih malenih lepotica Eme i Une,rodjene iz braka ćerke Andjele i biznismena Gorana Miloševića. Trenutno odmara i odoleva brojnim medijima koji se ovog junaka uvek sete uoči 24.marta kada je započela agresija na Srbiju.On je danas u poziciji da govori i detaljima koji su do juče bili tajna.Doćiće na red i oni ali, u ovom času,nije fer da mu mediji skreću pažnji sa još jednog porodičnog dogadjaja jakog važnog za Milanoviće. Njegov sina Darko i njegove izabranice, očekuju prinovu.Možda će to biti neki novi vojničina rodjen pod suncem Toplice.

Do tada,život teče svojim tokovima. U toplini starog kućnog ognjišta u Tmavi,jedini živi toplički general, prikuplja snagu za nove podvige i pobede.Baš onako,kao pre šest decenija kada je odavde svakoga jutra pešačio do škole u Kuršumliji.I tamo je za sobom ostavio traga.U letopisu Ekonomske škole koja je nedavno obeležila 75 godina postojanja,izredjana su imena najuspenijih i najboljih učenika.Medju 11 veličanstvenih je i ime Jovana Milanovića.

Tek načeta priča u seriji „Moj rodjak sa sela,“gde je lik pukovnika Vranića uradjen po biografiji  generala Jovana Milanovića, morala bi konačno da dobije mnogo šire  dramske okvire.Dogadjaji iz Brisela i grčevita borba za spas Srbije, zanimljiva su priča koja u podlozi baštini pregršt,jako akturlnih,istorijskih činjenica.A osim toga,penzionisani toplički general,Jovan Milanović,još uvek je u dobroj formi,pameti koja ga ne napušta.Vlasnik je ogromnog broja autentičnih dokumenta koja svedoče o vremenu bezčašća i zločina učinjenog,bez razloga i povoda,nad Srpskim narodom. 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар