среда, 19. септембар 2012.

ПЉАЧКА !

Овај текст написао је Миленко Ковачевић,новинар Вечерњих новости и он ће се појавити 20.09.2012.год.на страницама ове тиражне новине.

И после осам година агоније,назире се крај драми 640 преварених купаца станова на локацији "Филмски град" у Београду. У жељи да својим новцем обезбеде кров над главом, купци и њихових 3.000 чланова породице оштећени су од инвеститора "Станком корпорације" и "Делта легала" за преко 50 милиона евра.

Афера је започела 2004.године када је на ексклузивној локацији, у срцу Кошутњака ископани темељи за шест стамбених и пословних објеката, укупне површине 46.000 метара квадратних.
- Верујући да се више никада Језда и Дафина неће у Србији поновити, стотине људи продавало је некретине, узимало зајмове и кредите, све у нади да ће за тржишну цену од 1.100 до 1.300 евра по квадрату обезбедити будући дом - за "Новости" прича Зоран Павловић, заступник удружења оштећених купаца и један од купаца.
Амбициозни започет стамбени комплекс, зауставио се у сред изградње. Инвеститор и суинвеститор ,Станком и Делта легал, су 2007.године прекинули изградњу стамбеног,пословног и гаражног простора и ушли у дугорочне, уз то и неизвесне ортачке парнице, са собом су у правно безнађе и дугу агонију повукли 640 купаца и три хиљаде чланова њихових породица.
 

- Нажалост 25 људи је умрло од последица стреса - прича Павловић. - Претходних година покуцали смо и молили на стотине врата свих државних, надлежних институција, у нади да ће неко да нам помогне у решавању ове велике пљачке у којој смо ми као купци, али и држава оштећени за 50 милиона евра.
Према речима Николе Данића, председника Скупштине Удружена "1000 оштећених", увођењем стечаја, најпре у Делта легалу, чему је предходило хапшење власника ове контроверзне фирме, а недељу дана касније, увођењем стечаја и у Станкому, створени су реални услови да се свеобухватном реоганизацијом ових фирми, дојучерашњих пословних партнера, ствари покрену са мртве тачке.
- План реорганизације који је урадила стечајна управа је једина могућност да преварени људи дођу до станова. Наредних дана очекује се коначна одлука Вишег привредног Апелационог суда, који не би смео да занемари чињеницу да 98 посто купаца стоји иза Плана и да жели да се кроз његову реализацију коначно заврши ова деценијска драма - прича Данић, наглашавајући да би за њих била пропаст уколико би Апелациони суд одбио План и прогласио банкрот. - У том случају све би отишло на добош, а ми би били намирени тек са симболичних десет одсто учешћа. Зграде би се продале у бесцење, а од нашег новца са којим су зидане зграде, неко би зарадио милионе.
Међутим, нада још увек постоји. Уколико би Апелациони суд подржао План, купцима би се пружила могућност да сами финансирају завршетак зграда и тиме коначно добију кров над главом.
До сада је у објекте уложено око 17 милиона евра. За завршетак шест блокова у Филмском граду са преко 46.000 метара стамбеног и пословног простора, потребно је још најмање 16 милиона евра.
- Боље је да још уложим још новца, него да останем без игде ичега, а до сада сам уложио 40.000 евра - прича наш саговорник.

Антрфиле
План
У средишту плана се налази нацрт уговора између Делта Легала и Станкома којим се решавају сви имовинско правни односи, спречавају дуготрајни и скупи судски поступци који би од свих, без обзира на њихови исход, учинио губитнике и у недоглед продужио трагедију преварених породица.
- Уколико се усвоји План Град Београд добија више од пет милиона евра на име накнаде за уређење грађевинског земљишта, буџет републике добија више од милион евра на име пореза, Станком и његови повериоци добијају 7.500 м2 и минимално 3,5 милиона евра, а ми купци, уз велику жртву, долазимо до станова - прича Зоран Павловић.
Антрфиле 2
-Не очекујемо да Апелациони суд "обори"План реорганизације и практично нас до краја уништи.То би била још једна крађа са несагледивим последицама по нас купце,каже Зоран Павловић
Антрфиле3
Подстанар осам година
Новаковић Недељко са женом и троје деце већ осам година живи као подстанар. Да би купио конфоран, трособан стан, те 2004. одлучио је да прода мањи стан у центру града.
- Деца су ми била тек рођена, па сам се водио мишљу да ћу са трособним станом да решим наше стамбено питање. Инвеститору сам дао 160.000 евра, а ја сам отишао у подстанаре. Нажалост, и даље плаћам кирију, а мој стан није завршен и не знам да ли ће ми се и пружити могућност у њега да се уселим - са једом и тугом прича Новаковић, један од 640 преварених.



--

Нема коментара:

Постави коментар