уторак, 13. август 2013.

NOVA AFERA

Gradska štedionica, Trg bana J. Jelačića, Zagreb - proslava 100-godišnjice Štedionice, veljača 2014.Beobanka i Zagrebačka banka bile su "bratske banke". Zajednički se radilo na mnogim projektima a i jedanput godišnje, u Poreću, održavali su se susreti zaposlenih. Zagrebačka banka i danas uspešno radi a proces likvidacije Beobanke, Jugobanke,  Invest banke još uvek nije završen i ne zna se kada će.Beobanka je pre dve godine upumpala u budjet Srbije preko 300 miliona EU.Vreme je da se i ova strašna afera jednom otvori baš onako brutalno kako je po ideji Dinkića i započela. Nekako u isto vreme u glavnom gradu ugašeni ili likvidirani svi brendovi kjoji su nosili njegovo ime. Beobanka, BIP, BEKO i td. Ovo je jako ozbiljna afera jer izmedju ostalog, radnicima Beobanke je uskraćeno pravo, i to isključivo na Dinkićevo insistrianje,da im od dividenti budu isplaćene i akcije koje su svi radnici kupovali svojim parama i od svojih plata.Da ne otvaram priču o rasturanju i uništavanju imovine Beobanke.
Dugo se u Beogradu govorka da je neko iz vlasti neovlašćeno predao Hrvatima Zagrebačku banku u kojoj su većinski osnivači i akcionari bili Beobanka i Jugobanka. Naprosto, preko ove priče bačen je plašt zaborava, pogotovo što je u raščlanjenju vlasničkih odnosa Srbija morala da dobije a ne izgubi. No, u toj opštoj gužvi,kada su gašene domaće bake i 15.000 ljudi proterano na ulicu i to isključivo po ideji i nalogu tada nepoznatog asistenta i pisca knjige "Ekonomija destrukcija"Mladjana Dinkića,prikrivena je i ova afera. Da li je neko uzeo novac-proviziju i sebi stavio u djep, kako tvrdi Velja Ilić i Srbiju ojadio za DVE milijarde EU,  nadam se, da će istraga to utvrditi. Da podsetim.
 U Ul.Franca Rozmana bio je jedan od najmodernijih Elektronskih centara koji su podržavali poslovanje Beobanke. Samo nekoliko godine, pre nego što će biti likvidirana Beobanka, najbavljena je potpuno nova oprema i to od “Hanivela” a sve je to plaćeno preko 10 miliona $. Kada je neko kupio taj prostor, opremu su na kolicima razvalčili cigina i prodavali je po otpadima za bud zašto. Šta se dogodilo sa hiljadama PS računara, ogomnom kancelariskom opremom a da ne pričamo o poslovnom prostoru koji je jednostavno raznet. Samo u Beogradu, Beobanka je imala preko sto ekspozitura koje je manje više, preotela  Komercijalna baka koja je u to vrema imala dest ekspozitura.
U nastavku ove priče evo i interesantnog svedočenja Vojislava Šešelja o tome koliko je Srbija izgubila i ko je za to stvarno kriv.
 

                    ШЕШЕЉ:  

Динкић је главни кривац што је      Србија у Загребачкој банци         изгубила 2,2 млд евра


ЛИДЕР РАДИКАЛА ТВРДИ ДА СУ СРПСКИ ПОЛИТИЧАРИ БИЛИ ПОТКУПЉЕНИ ДА ХРВАТИМА ПРАВЕ УСТУПКЕ


Др Воjислав Шешељ

  • Позвао да Млађан Динкић буде ухапшен „док није побегао из Србије“, а Снежану Продановић, Републичког јавног правобраниоца, да хитно покрене овај поступак и да процесуира „све актере претходног и актуелног режима који су у овом послу својим чињењем или нечињењем оштетили државу Србију“
        ЛИДЕР Српске радикалне странке Воjислав Шешељу изjавио jе данас да га не интересуjе када ће таj суд донети пресуду против њега и поновио да се неће добровољно врати у Шевенинген.
        Oн jе оптужио и бившег министра Mлађана Динкића да jе одговоран што jе држава Србиjа, како jе рекао, изгубила 2,2 милиjарде евра у некадашњоj Загребачкоj банци и затражио од власти да све коjи су умешани у таj случаj процесуира.

        Шешељ jе критиковао и власт у Србиjи, jер су „обуставили сва потраживања према Хрватскоj“ коjа, по њему, од Србиjе стално нешто потражуjе и уцењуjе jе - „од промене границе на Дунаву па до области енергетике“.
        На редовној конференцији за медије Шешељ прво рекао:
         „Многе информације које је прикупио Савет за борбу против корупције, на чијем челу је била госпођа Верица Бараћ, проверили смо и установили њихову истинитост. Клупко се даље одмотава. Сви који су поменути у том извештају заслужују, наравно, хапшење. Има више него довољно доказа за њихово процесуирање. Режим је све то обуставио. Режим је пре више година, досманлијски пре овог напредњачкога, напредњаци су то наставили, обуставио сва потраживања Србије према Хрватској. Та потраживања достижу огромне износе.
        С једне стране, Хрватска условљава улазак Србије у Европску унију, променом границе на Дунаву, доделом десет хиљада хектара површине са леве обале Дунава, које су наводно по катастарским општинама у саставу хрватских општина са десне стране. Хрватска одбија да исплаћује српским предузећима све оно што је било у њиховом власништву. Хрватска непрекидно потражује од Србије. Последње што Хрватска потражује из Србије тиче се енергетског сектора. Она чак захтева да јој се исплате неки високи износи поводом њеног наводног учешћа у финансирању Термоцентрале у Обреновцу.
        Међутим, ми ћемо вам данас изнети неке податке који сведоче да су српски политичари били поткупљени да Хрватима праве уступке. Овога пута је реч о Млађану Динкићу, док још није побегао из Србије“.
        Одмах у наставку је додао и прецизирао:
         „Још 1977. године потписани су неки самоуправни споразуми о оснивању Загребачке банке. То је било 1977. и 1985. године, и Југобанка (београдска) је суоснивач и сувласник Загребачке банке и власник две милијарде и двеста милиона евра акција. То су вероватно ондашње немачке марке, сада прерачунате у евре, или је извршена процена на бази данашње вредности.
        У јулу 2008. године, на тужбу српског држављанина Пашка Качинарија, Јавно правобранилаштво је тврдило да нема доказа и да загребачки суд није надлежан, па су одбацили иницијативу да се утврди српско власништво над половином акција највеће банке у Хрватској.
        Правобранилаштво је такав допис проследило у име Агенције за осигурање депозита и њеног тадашњег директора Милорада Џамбића.
        Љубиша Милановић, тадашњи отправник послова у амбасади Србије у Загребу, покушао је да заинтересује државни врх за случај Загребачке банке и сву документацију је проследио Министарству спољних послова.
        Загребачку банку је 2005. године купила италијанска Уникредит банка, која има експозитуре и у Србији. Интересантно је да је током рата у Босни и Херцеговини, Осама Бин Ладен преко Загребачке банке опрао више од 900 милиона долара. Новац је у кешу стигао из арапских земаља преко такозваног Саудијског високог комитета у Загребу, и уплаћиван је у банку, одакле је дистрибуиран муџахединима у Босни и Херцеговини.
        Главни кривац зашто је Србија изгубила 2,2 милијарде евра је Млађан Динкић, који је укинуо српске државне банке, па и Југобанку, а и државно руководство Србије се 2008. године одрекло тог капитала.
        Зато Српска радикална странка захтева од садашње Владе Србије да хитно покрене поступак утврђивања имовине државе Србије, односно Југобанке у стечају и о имовини, односно капиталу, Загребачке банке преко њеног правног следбеника, а која се процењује на тих речених 2,2 милијарде евра.
        Ми посебно позивамо Снежану Продановић, Републичког јавног правобраниоца, да хитно покрене овај поступак и о томе обавести јавност. Сви актери претходног и актуелног режима који су у овом послу својим чињењем или нечињењем оштетили државу Србију за наведени износ, морају бити кривично гоњени и морају сносити кривично-правне и материјалне санкције због тога. И сви они који стају у њихову одбрану, који спречавају кривично гоњење, који спречавају отварање истраге, заправо су саучесници у овом криминалу“.
        Шешеље је поново јавно прозвао два висока функционера напредњачке власти:
         „Ми смо вам и прошли пут говорили о криминалним радњама Маје Гојковић, Игора Мировића, везаним за АТП Војводина. Вучићев режим се прави луд. Нико ништа не говори, нико ни на шта не реагује. Једино што Маја Гојковић хистерише по Народној скупштини, што је потпуно одлепила, и више буквално не зна шта да ради. Демонстративно напушта седницу Народне скупштине. Требало би је што пре стрпати у притвор, пре него што себи нанесе и неку озбиљнију штету.
        Ми опет прозивамо режим због тог криминала, чији су главни актери у његовим редовима, у врху државе, чији су главни актери на месту председника Народне скупштине Србије и на месту, је ли још увек, потпредседник Скупштине Војводине Игор Мировић, и шеф посланичке групе њихове у војвођанској скупштини? Добро, није битно, високи је функционер Српске напредне странке. Ко да им попамти све те функције, кад се непрекидно ротирају“.       
 

Нема коментара:

Постави коментар