среда, 17. јун 2015.

GRUBA DIPLOMATIJA !

Kuda danas ide medjunarodna politika i diplomatija? Nikuda, barem iz vizure malih i potlačenih naroda. Ako nije sve kako kaže Amerika i njeni sateliti, pre svega Engleska, nema vas nigde i ono što na diplomatskom planu možete da očekujete to je tiho i dugo umiranje do konačnog nestanka.  

Za male zemlje,  pogotovo zemlje zapadnog Balkana, diplomatski vokabular pun je ucena, uvreda i javnog  ponižavanja. Kažnjavanja  su surova i ona se kreću u dijapazonu ekonomskog siromašenja, života u stalnim i napetim krizama i permanentnom pretnjom sa novim ratnim sukobima na principima verske i nacionalne netolerancije. Balkan je naseljen ljudima različitih vera i nacionalnbosti uvek spremnih na rat i umiranje pre i više, nego na mir i uživanje.

Oni koji  to dobro znaju, a zovu se „ekspertima“, sede  tik uz kabinete glavnih šefova u Beloj kući ili na Daunig stritu br. 10, puni su novih ideja kako ustalsati duhove i otvoriti novo krizno poglavlje posle koga ništa neće biti kao što je bilo. Rezolucija o Srebrnici, koju priprema Engleska a zdušno je svojom rezolucijom podupire Amerika, je čin novih ucena i kažnjavanja  Srbije za „zlodela“ počinjena u gradjanskom ratu koga su oni, pre svega oni, kumovali i izveli uz pomoć  domaćih nacionalnih fanatika.
Hilari Klinton i njen muž  Bil, ostaće upamćeni kao mrzitelji Srpskog naroda

Priča očito još nije završena, jer  fitilj novog  gradjanskog rata je u njihovim rukama. Da li će i kada biti potpaljen  to isključivo zavisi od naše rešenosti da se savijemo i preimenujemo sva njihova ratna nedela, pa i 78 dana surovog bombardovanja, u humana i milosrdna dela. Da i u političkom sukobu sa Rusijom, okrenemo svoj kurs i primerom pokažemo kako se u ime medjunarodne političke solidarnosti sa Amerikom, pljuje po svojoj braći po veri,mentalitetu i po mnogim drugim detaljima koji nas zbližavaju pa ako hoćete i krvno vežu jedni  za druge. U protivnom, sledi vam mučan put  ka Evropskoj uniji sa neizvesnim krajem i sigurno dužničko ropstvo, nemilosrdno i surovo gde vam svakodnevno MMF pokazuje snagu svojih monetarnih principa baziranih na nenormalnoj otimačini i onog „crnog ispod noktiju“.

 Što je veća patnja i što je duža kriza, veruje se, da se i do cilja potpune vazalnosti lakše stiže. A kada pred sobom imate državu u kojoj živi više od polovine nezadovoljnih, onda vam je lako sa tom državom i tim narodom manipuliasati.

Rezolucija o Srbrnici u kojoj se ultimativno traži da se užbenici istorije pod hitno menjaju i Srpski narod nazove genocidnim narodom.Teška i zaštrašujuća pretnja sa kojom neće biti lako da se živi pogotovo šta taj užasni dogadjaj sam po sebi ima svoju veliku težinu i zastrašujuću opomenu za sve koji  žive  i koji nemeravju da žive na multietničkim prostorima Balkana. Gde mržnja i ratovi podsticu  nove ratove i još strašnije mržnje. Kreatori takve diplomatije-eksperti, koji  u ime politike svojih zemalja i njihovih uskogrudih interesa to podstiču i realizuju,oni po pravilima velih sila za uvek ostaju anonimni ili u krajnjem slučaju glume diplomate i pisce ovakvih rezolucija. O njihovom zločinu niko se ne usudjuje ni glasa da pusti.

Analizirajući sve ono što je rako predsednik Tomislav Nikolić, slobodan sam da ustvrdim da tu ima i logike i rezona i našeg nacionalnog i pojedinačnog bunata. Nema čoveka u Srbiji  kome Srebrtnica  nije jasna sa svim svojim tragičnim posledicama i ovakva „iznenadna“ reakcija Engleza i Amerikanaca ničim ne podstiče pomirenje i život na ovim krvlju zalivenim prostorima. Svako pa i najmanje čeprekanje po tim ranama ponovo budi osvetničke strasti i retoriku napetosti,mržnje i nepoštovanja. Bolno i teško jeste ali neko u ime generacija koje dolaze, sjedne i druge strane Drine, mora da prekine i „olabavi“ ovakava huškanja. Jedno je odavanje počasti i sećanja na sve  nedužne žrtave a drugo je politička manipulacija radi odredjenih interesa i ciljeva. Ne može Bakir Izedbegović,  pogotovo on, da zbog hapšenja Orlića podstiče prekid  političkih i ekonomskih veze sa Srbijom i otovoreno poruči predsedniku najmnogoljudnije nacije na Balkanu- „ne dolazi u Sarajevo“! To nije diplomatija izrečena u ime multietničke BiH. 

"Ne mislimo baš ništa dobro o rezoluciji o Srebrenici,kaže Nikolić, koja se priprema za usvajanje u UN, od motiva, preko sadržaja i poruka nama, koje se žele postići, sve do jasnih upozorenja, opet nama, a ne onima koji su kroz celu istoriju činili genocid na tuđim, na primer Belgija, pa i na svojim teritorijama, recimo, Nemačka i Turska.
 
 Ta užasna pojava, užas koji se dogodio u Srebrenici, toliko politizovan da izaziva mučninu. Srebrenica nije izolovana pojava i da se desila u građanskom ratu, posle brojnih pokolja srpskog civilnog stanovništva u okolini te iste Srebrenice. 

Srbija treba da traži podršku ne samo od Rusije u Savetu bezbednosti UN da blokira usvajanje te rezolucije, nego treba svima u Savetu bezbednosti objasniti da zločini ove vrste nisu srpska izmišljotina.

Da su se bar osvrnuli na naciste i ustaše, na prvi genocid u istoriji, na Jermene, o čemu se dvadesetak zapadnoevropskih parlamenata izjašnjavalo, i ništa, samo Srebrenica i jedna presuda Krstiću", kaže predsednik Srbije Tomislav Nikolić. 


Нема коментара:

Постави коментар