понедељак, 30. октобар 2017.

ŠTA NAM TO RADI RTS?

Godinu dana u trećoj reprizi serije "Baba se češlja" mi svakodnevno gledamo jedan novi model repriziranja ili programskog pokrivanja evidentnih rupa, pod izgovorom da to narod tako traži! Taj model je smišljen tako što u večernjem terminu ide serija,ujutru i u popodnevnim satima se reprizira.Sve kada se sabere,taj inače mamutski serijal,na ekranima se vrti više od trista puta. Pa čak i tako,sa vidnim osećajem gorčine na licu i stomaku, osećam potrebu da kažem,sve je to u neku ruku podnošljivije od užasnih neverovatnih priča kojima smo zapljusnuti subotnjim i nedeljnim terminima rezervisanim za nove domaće serije

"Psi laju", iz produkcije porodice Bajić,koja se prosto nametnula gledalištu, bez provere i pitanja da li ih gledalište priželjkuje u tolikom obimu ili ne, najavili su lagani humor sa periferije iz dvorišta nekih romskih izbeglica koji su sa vihorom rata sa Kosova, a gde bi drugde, pristigli na periferiju Beograda, krenuli da pustoše groblja, što jeste činjenica ali ne i humor, kidaju bakarne kablove, automobile, muljaju drogu i sve ostalo što im padne napamet. Iskreno govoreći, zahvaljujem se autorima i glumcima na trudu ali ljudi, HVALA, niste trebali toliko da nas usrećite i tako gorko nasmejete! Utisak da ste napravili seriju koja će teško preći opisnu ocenu ODVRATNA, smrdljiva i tužna.No i pored toga,ova serija daje odgovor na jedno zbunjujuće medicinsko pitanje.Opšta je pomama za sedativima a nismo daleko i od naziva "bensedinska nacija".To medjutim,ne važi za rome ili cigane.Logika."živi danas a sutra... videćemo !"  isključuje sedative kao sredstvo za umirenje i sredjivanje unutrašnjih prilika. Zbog toga su poruke iz ove serije,barem u tom smislu,jako dobro sročene i jasno vidljive..

Gospodja Davidović,guverner NBS, jedna od najpismenijih žena toga vremena u društvi sa suludim inspektorom Tanasijevićem-Tanetom !
Nedelja veče i serija Dragana Bjelogrlića,"Senke nad Balkanom", produkciski je uradjeno na vrhunskom nivou i očito da je priča namenjena za dugu komercijalnu eksploataciju na televiziojama širom sveta. Siguran sam, da autori ne treba da strepe da li će serija doneti novac i da li će se uopšte isplatiti.Uveren sam da će finasijski rezultat biti sjajan. A mi,sa kakvim ćemo mi utiskom i večeras, posle druge epizode, otići na počinak?
U odnosu na prvu epizodu gde smo videli kasapljenje sveštenika iz Ruske crkve i svu okrutnost kozaka i Vrangelovih ljudi koji nisu priznavali nikakvu domaću vlast,večeras je u zaludelom Beogradu,tridesetih godina, gde caruje, blud,droga i nemoral na svakom koraku pljuštala krv. Čak dve glave na tacni, novi kontigent ubica sa svih strana i sve veće količine turske droge koja je sa tržišta potpuno potisnula makedenske kartele. Naravno, bez zlata i blještavog nakita porodice Romanov, oko čega se vrti sva dramatika surovih dogadjanja u mračnom i tužnom Beogradu, priča ne bi imala svog smisla. Začin i specifičan ukus u uzavrelom loncu balkanskih papazjanija,daje i policiski inspektor,široj javnosti poznatiji kao Tane inače, polu čovek a polu zver.Njemu asistira mladi obrazovani čovek koji je  zanat učio kod Arčibalda Rajsa ali nažalost njegovo  znanje i pamet u nepismenoj Srbiji nisu potrebni nikome pa ni ološu i kurvama iz Jatagan male. Miris krvi, premnogo smrti, blata, govana, tame, droge i nemorala, to je slika  tadašnje  Srbije pa shodno  tome i poruke  koje  izgovaraju  glumci su takve da od  gledaoca traže energiju,snagu i veliku izdržljivost  i ličnu dozu  sadomazohizma Ako ovu  formulu možete da primenite,nastavite sa gledanjem serije,ako ne,daljinski u ruke i predjite na drugi kanal.
Ko je uostalom, rekao da se na televiziji samo smeje, peva, lepo laže i lagodno uživa, taj nas je slagao!

Нема коментара:

Постави коментар