субота, 4. новембар 2017.

KALJINKA!

Serija „Senke nad Balkanom“ na samom početku svoga emitovanja  u veliko rasplamsava radoznalost i strasti auditorijuma koji svake nedelje u 20h, kao u dobra stara vremena, zauzima svoje  mesto kraj ekrana uvereni da će  za devedest minuta doživeti  još jedno zanimljivo uzbudjenje. Sve što je do sada vidjeno, a vidjene su samo dve  epizode, ukazuje da je Dragan Bjelogrlić, majstorski odabrao temu a prema njoj i kompletnu ekipu koja savršeno profesionalno radi svoj posao. Ovo je dokaz da „Montevideo“ nije bio samo slučajan blesak  ovog autora koji je više nego uspešno povezao svoje vrhunsko glumačko umeće sa prefinjenim osećajem za režiju jednog uzbudljivog, i za ogroman procenat današnje populacije, nepoznatog štiva.
 Priča je oblikovana iz konteksta burnih istorijskih dogadjaja tokom i posle Oktobarske revolucije, koja je iz temelja potresla svet. Kako je sve to išlo kroz istoriju, skoro jedan čitav vek, ne treba posebno tumačiti  jer akteri tog doba, kod nas nazvanog Samoupravni  socijalizam ili komunizam, su još uvek u naponu snage i jako se dobro sećaju svakog detalja. Medjutim, novije generacije o tome ne znaju ništa i naprosto svi su zbunjeni sve učetalijim tekstovima u dnevnom novinama koji započinju pitanjem:zašto su se potpomci Belih Rusa u Beogradu osetili uvredjenim posle emitovanja prve dve epizode ove interesantne serije ?

Kozaci iz serije "Senke nad Balkanom"
Svaka revolucija, pa naravno i Oktobarska, nemilice je gutala svoje žrtve.Oni koji nisu prihvatili pravila nadolazećeg  komunizma, „bauka koji je kružio Evropom“-morali su glavom bez obzira da napuste Rusiju uvereni da će se za koju nedelju vratriti osnaženi i u direktnom sukobu sa boljševicima rešiti sudbinu svoje majčice Rusije. Nisu se vratili, ne  za mesec dana, nego nikada. Živeli su u statusu izbeglica a pod pokroviteljstvom kralja SHS Aleksandra Karadjordjevića  kao Beli Rusi medju kojima je bilo čak 50 hiljada Ruskih izbeglica i 5 hiljada  Kozaka koji su u ovoj seriji prikazani  kao jedna organizovana banda  koje ne poštuje zakone zemlje koja ih je primila pod svoj krov  već u jednom mafijaškom sistemu traže načina  da žive i prežive. Bjelogrlić ih je prikazo kao opasne ljude i teške kriminalce a zapravo istorijske činjenice govore da su oni u većeni slučajeva bili lojalni gradjani upošljeni na veoma važnim mestima i to pretežno u državnim službama. Oni su radili u policiji u pograničnoj službi od 1919. do 1921. godine.
Zanimljiv podatak iz tog vremena, a on se sa posebnim akcentom tretira u seriji, je način života u prestonici  gde je sirotinja  crkavala od gladi dok se na dvoru i medju bogatašima raskošno živerlo. Droga, prostitucija, kriminal svake vrste, carevali su  u Kraljevini koja je tih godina slovila medju  evropskim državama ko najveći izvoznik  narkotika. Beli prah koji je  napre dolazio iz Makedonije a potom preko Kosova i iz Turske, bio je najtraženiji na  dvorovima širom Evrope. Nije isključivo da  je medju krijumčarima i narko dilerima bilo i kozaka koji su se odlučili na ovaj rizičan posao da bi preživeli. Ali, većina, nije bila takva kakvu ih  publici dočarava Bjelogrlić. To je istorijska činjnenica ali pravo na umetnički  fikciju i uzbudljive dramaturške zaplete, deo je umetničkog talenta reditelja, scenariste i ostalih aktera ove dobre serije.
Medju  zanimljivim detaljima iz života Belih Rusa u Beogradu su bez sumnje i brojna kulturna dobra koja su oni doneli sa sobom ali i njihov  intelektulani rejting koji je načas visoko odskočio medju, uglavnom, nepismenom srpskom populacijom. Pamte se imena brojnih ruskih lekara, inžinjera, arhitekata, apotekara, generala, glumaca, pisaca, dobrih  pevača i jako nadarenih sportista. Za ovu priliku, odlučio sam se da zajedno sa vama otklonim svu mistiku teksta poznate ruske kompozicije-pesme, “Kaljinka”, za koju skoro  svi mi verujemo da je pesma sa rodoljubivim porukama i izraženim vojničkim taktom koji skoro pa  prelazi u marš.
Ništa od svega toga.Kaljinka je jedna nežna ljubavna pesma komponovana u karakterističnom  Ruskom ritmu pa se na trenutak činilo da je to vojnička pesma. Evo sadržaja pa se sami uverite kakvu poruku nosi ova pesma.

Ribizlice,ribizlice,ribizlice,moja,
U bašti jagodo,jagodo,moja!

Ah,pod bor,zeleni bor
Položite me da spavam
Aj-ljulji,ljulji,aj-ljulji,
Položite me da spavam

Ribizlice,ribizlice,ribizlice,moja,
U bašti jagodo,jagodo,moja!

Ah,boriću zeleni,
Ne šumi nada mnom!
Aj-ljulji,ljulji,aj-ljulji,
Ne šumi nada mnom !

Ribizlice,ribizlice,ribizlice,moja,
U bašti jagodo,jagodo,moja!

Ah,lepotice devojko,
Zaljubi se u mene
Aj-ljulji,ljulji,aj-ljulji,
Zaljubi se u mene!

Ribizlice,ribizlice,ribizlice,moja!
U bašti jagodo,jagodo,moja!



  

Нема коментара:

Постави коментар