понедељак, 8. октобар 2018.

DODIK

Pobedio je Mile Dodik,pobedio je narod Republike Srpske,pobedila je Srbija i pored toga što su mnogi domaći i veliki broj stranih uljeza,zdušno radili da tako ne bude.
Da nije bilo njega,srbina iz Laktaša u narodu omiljenog i popularnog Mileta Dodika,sigurno je da ne bi bilo tako.Hvaljen,kudjen,pljuvan,optuživan išao je dalje i nije se mnogo obazirao na svoje neprijatelje.Znao je često da bude grub i surov prema stranim plaćenicima i ljudima iz medjunarodne zajedince koji su sedeli u Sarajevu naradjivali i zgrtali pare a njega nisu očima mogli da vide.Svojim izgledom i svakim nastupom,ubijao ih je u pojam. Onako robusan, govorljiv i jasan u stavovima kako se gradi i čuva svaki pedalj zemlje okadjene mirisom tamnjana i bosiljka,ne mogu dan posle ovih dramatičnih izbora a da ne kažem:u vrelom bosanskom loncu sve je bilo spremno da  se “skuvo” najpre on a potom, Republika Srpska. Stiče se utisak,da su se svi trudili da ga nama ponovo smeste pa su se malo zaigrali i smestili ga sami sebi.Umesto nas u zamku su upali Hrvati koji su se u liku mostarca Dragana Čovića uvek “maznog”,dvoličnog,uglačanog, našminkanog i mirišljivog, konačno dolijali. Dugo su uveravali sve oko sebe,da oni jedino tako mogu da sačuvaju svoje halapljive interese čiju strategiju su im gradili unucu i praunucu Hercegovačkih ustaša iz udobnih fotelja specijalno za njih postavljenih u samom centru Zagreba. Išlo je to po njihovim računima sasvim uspeštno dok se večeras nisu nasukali na peskovite sprudove plahovite Neretve.
Dodikov ples po kiši,snegu i ledu


I pored toga, što su svi Hrvati iz Herceg Bosne glasali za Čovića, predstavnik "kockastih" u Predsedništvu BiH,izglasan uz pomoć glasačke mašine Bošnjaka, biće sarajevski Hrvat, ratnik i borac sa ljiljanima,Željko Komšić u Sarajevu poznat "kao raja sa Baščaršije".Taj apsurd,nažalost, definiše Ustav Federacije.

Naravno,teško je očekivati da će se Hrvati i oni iz doline Neretve i oni iz Zagreba složiti sa ovim apsurdom. Ali kako su baš oni obilato radili na strategiji da Srbi uvek budu krivi i što više snega pada na Jahorini, evo ih sada pred jamom koju su sami kopali.Doduše, tako koncipirano predsedništvo u kome su jedan ekstremni muslimanski fanatik i Hrvat koga su izabrali Bošnjaci, a to je ipak cilj stratega izgradnje i podržavanja ovakve BiH, biće u prilici da sve, ne sumnjam, pametene i smele predloge Dodika predstavnika Srba, uvek preglasavaju.I to je,čini se,smisao tog tročlanog predsedništva države koja opstaje u sečanjima i davno ispevanim pesmama Safeta Isoviča, Zaima Imamovića, Himze Polovine na temu "Prodjog Bosnom ili Bosno moja..."

Za razliku od Ivanjića,koji je bio i ostao " pi...sa dva lica",Dodik im neće dati da dignu glavu i da se poigravaju sa njim.Kako ga god okrenete, pogotovo što je još jednom u praksi pao koncept unitarne Bosne koju su zagovarali Englezi i Amerikanci a prošla zdrava i pamertna logika Republike Srpske iza koje je stoji Srbija i moćna Rusija, pitanje je dana kada će se ovakva BiH raspasti u paramparčiće.Uveren sam da je to realno pogtotovo što Hrvatima ne preostaje ništa drugo nego da skinu maske i da se više ne prikrivaju iza nas Srba već da što hitnije pronadju bolje rešenje za sebe od ovog koje su im skuvali Bošnjacu u poznatom bosanskom loncu ali sada bez srpkih začina i ljute leskovačke papričice.

Još jednom, Dodiku sve čestitke na velikoj pobedi a to isto važi i za njegovu partnerku Željku Cvijanović.Ono što ne mogu a da ne kažem,gledajući celovečernji izborni program iz studija televizije RS, to je moj utisak, o više nego skromnoj i jako slaboj novinarskoj strukturi koja se trudila ali malo uradila. Ako je to najbolji novinarski kadar sa kojim raspolaže ova televizija, onda se njoj crno piše pogotovo u danima koji dolaze i koji će trežiti mnogo spretnije, elegantnije i obrazovanije novinare od ovih koje smo večeras gledali.


Нема коментара:

Постави коментар