понедељак, 22. октобар 2018.

KORENI

Veliki RTS nije sebi smeo da dozvoli takav luksuz da u jednoj godini ekranizuje dve kapitalne teme,prvu o Nemanjićima i drugu po epohalnom romanu Dobrice Ćosića "Koreni", a da pritom,jedna i druga dožive svoj pravi fijasko kod milionskog auditorijuma.Sećate se, koliko je negodovanja naroda, za koga nadobudni "stvaraoci" znaju da kažu "šta zna glupi narod" bilo oko slabe i potpuno nedorečene priče o nastanku Srpske države i njenih osnivača dinastije Nemanjića.Ništa tu nije bilo kako valja,ni režija,ni kamera a naročito scenario nekada hvaljenog Gordana Mihća koji je u ovom projektu potpuno podbacio i izazavao gnev naroda svojim glupim i najčešće šatrovačkim replikama i dijalogom koji ni u jednom detalju nije obeležavao vreme u kome je radnja nastala.

Za razliku od Nemanjića,večeras smo u TV premijeri Ćosićevih "Korena",uživali.O scenariju da i ne govorim jer svi mi koji smo čitali ovaj sjajni roman činili smo to u jednom dahu upravo zbog čistote jezika, pravih dijaloga i predivne lepote izgovorenih rečenica.
Ivan Živković,režiser serije,blistao je u svojim krativnim idejama doterujući neke scene do savršenstva.Dordje Milosavljević,nije mogao sa dramatizacijom da omane a Goran Volarević,sjajni direktor fotografije,podsetio je na slavne dane kada su ovim prostorima carevali vrhunski majstori fotografije čiji filmovi i danas izgledaju kao juče snimljeni.
Sjajni Žarko Lauševič kao Aćim Katić


Sloboda Mićalović kao Simka
Radnja romana i serije odigrava se u imaginarnom selu Prerovo, u poslednjim decenijama 19. veka, za vreme kralja Milana, a prati život bogate seoske porodice Katić: Aćima Katića, čoveka tradicionalnog kova i radikala, i njegovih sinova Vukašina i Đorđa. Budući političar i očeva nada, Vukašin se vraća sa studija u Parizu i saopštava ocu da se ženi kćerkom liberala Tošića, Aćimovog političkog neprijatelja, i da prelazi u stranku budućeg tasta. Aćim, zagriženi radikalski vođa, ne može to da oprosti sinu koga se javno odriče, i besan poziva meštane na podizanje bune. Kao da to nije dovoljno, drugi njegov sin Đorđe, ugledan i bogat seljak, i njegova supruga Simka imaju ozbiljne probleme, jer ni posle petanaest godina braka nemaju decu. Đorđe utehu traži u alkoholu, dok očajna Simka u strahu od gašenja loze odlučuje da zatrudni sa slugom.
U mnoštvu motiva i tema posebno se izdvajaju motiv porodice i porodičnog sukoba između očeva i sinova, porodično poreklo i problem identiteta, održavanje kultova srpske nacionalne mitologije, politički sukobi koji dovode do narodnog i porodičnog raskola i iskorišćavanje srpskog seljaštva za niske političke pobune, oblikovanje srpskih intelektualaca školovanih u inostranstvu, patrijarhalna despotija kao kult, uloga i položaj žene u porodici...
Glavne uloge u seriji tumače Žarko Laušević, Igor Đorđević, Sloboda Mićalović, Radovan Vujović, Bogdan Diklić, Nenad Jezdić, Dara Džokić, Goran Šušljik ... i mnogi drugi.
Da zakljućim,ako se po jutru dan poznaje,siguran sam, da će već sledeće nedelje,u terminu od 20 do 21 h,ulice u Srbiji biti puste.Ja lično,večeras sam uživao i zbog toga što smo konačno dočekali da nas RTS poštedi Bajićeve  serije "Selo gori a baba se češlja">

Нема коментара:

Постави коментар