четвртак, 26. новембар 2020.

TOPLICA MOJA VELIKA LJUBAV


 

U drugoj polovini pedesetih živeli smo u"Vunić mali"na platou iznad današnjeg ulaza u ŠIK Kopaonik. Gledali smo se sa Jablanovićima a ispod nas tekla je"reka"našeg detinjstva,naše sreće i naših dečijih radosti. Priglupi komšija,koji je noću radio a danju spavao,zvao ga je"Šabanov potok"što nije imalo nikakvog smisla niti logike budući da je on izvirao u Baćoglavi i posle nekih kilometar i po ulivo se u Banjsku odmah iza ranžirne rampe.

Baćoglavski potok! Mirne i tihe vode koje su se tokom letnjih žega pretvarale u tanku vodenu nit a u vreme velikih letnjih pljuskova i bujica u napast koja je nosila sve pred sobom.Od ranog proleća visili smo na lijanama pokušavajući da ponovimo neke scene iz "Tarzana",čekali prvu ljubičicu i visibabu i tek zarumenele trešnje koje je jedna suluda komšinica čuvala danju i noću od nas čapkuna željnih svega i svačega.Potok je bio pun krkuša koja je tu dolazila na mrešćenje pa baš kada bi ponestalo hrane desetak ovih predivnih ribica bile bi za nas prava gozba.Leti smo imali svoje kolibe i virove a s jeseni čekali raspukle orahe i tek sazrele jabuke "djule","kolačare","šumatovke".

Ispod venjaka pred kućom,na kome je bio jedan rasklimani sto sa nekoliko stolica i dotrajali šporet,izlazili bi spočetkom aprila a vraćali se krajem oktobra u toplo predsoble,našu kuhinju,gde je lepo grejao večni "smederevac".Znali smo sve parnjače koje su tu "pile vodu" i punile se ugljem na svom putu ka Kosovu Polju ili Nišu.Opijali smo se mirisom šljake koja je dogorevala hrabreći sebe da i bosi možemo da proletimo preko tog žara.Klimavim mostom, pa onda izlokanim putem, dolazilo se do "Vojničke česme" sa čijih izvora smo se raspamećivali hladnom pitkom vodom koja bi vas posle prvog gutljaja terala na novi obrok,najčešće, dugačku šnitu crnog hleba premazanu svinjskom mašču, solju i crvenom alevom paprikom.

Toplica


Banjska je bila naš izvor života! Reka veća od svih brazilskih Amazona i ruskih Volgi.Naš okean i naš "zamrzivač" prepun sveže ribe.Prva pritoka Toplici u čijim toplim vodoma su se mrestile sve rečne ribe.Klenovi,krkuše,govodarci i one bele kao list a koje smo zvali pič...poklopci.A kada je reka prebačena u drugo korito, zbog izgradnje ŠIK-a, onda smo videli u čudu šta je sve od riba živele po tim plićacima i malenim "ćkaljama".Jegulje! Ličele su na zmije a zapravo bila su to vodena bića koja su prevalila dug put od nekih mora i okeana da bi se tu mrestile.Uskoro su pristigli i "skobalji" koji su uništavali sve pred sobom a na kraju i sebe u potrazi za plićakom gde će ostaviti svoju ikru.

Mi iz Vunić male smatrali smo Banjsku svojim carstvom i nismo voleli da nam ovde dolaze ribolovci koji su živeli u Kačamak i Jorgovan mali uz samu obalu Toplice.Toplica je bila njihva a Banjska naša. Kosanicu smo delili na pola i tu nije bilo problema! Svako je imao o svojoj reci i svoju priču i velike majstore pecanja koji su znali mamc da ubace u gladna usta hitrog klena a naročito one poznate ribolovačke fantazije o krkuši od 800 grama i klenu od 1,2 kg.O litrima ispijenog crnjaka i pune vangle dobro upržene ribe.I pesme,šale i svih čari zanosnih grudi tek uspaljenih devojčuraka koje su po celu noć sanjale svog princa,nežna i duga milovanja na proplanku ispod otvorenog prozora spavaće sobe odakle se čulo jako hrkanje tek usnolog oca i umorne majke.A tamo u daljini prelepi duet vezo bi melodiju zanose pesme:"Kod ovakve divne noći a ja moram spavati..."
I noćas miriše precvetala zova,tek pristigle lipe a iz zelenih stabala olistalog Samokova razbuktava se koncert zaljubljenih slavuja.Svako svoju ljubav pesmom doziva.

Naše reke su u istinu i naši životi ili kako to eneglezi kažu "my life".I svima onima koji pomišljaju da nam ih otmu i na njima grade svoj biznis, moja lična poruka:ne bodite posred srca i duše! Ne otimaj te nam sećanja i ne rasplamsavaj te strasti jer ostalo nam je toliko snage da ljubav života odbranimo,ako ste vi naumili neko zlodelo da nam učinite.
Toplica je moja život!

 

Нема коментара:

Постави коментар