субота, 10. април 2021.

SVE ŠTO O NJEMU NISTE ZNALI!

Pripadao je vremenu za koje će mnogi savremenici reći "nikada se ne ponovilo"ali biće i onih koji i danas misle da su to bili pravi ljudi,jurišnici mali politički bogovi sa pravom na sve pa čak i sa pravom da te gumicom izbrišu sa spiska živih.

Vidosav Milićević Korčagin,"bog i batina" Kuršumlije! Živeo je u svom svetu,vladao je i odlučivao po svom nahodjjenju uvažavao je poslušnike,ljude odane njemu a slušao ulizice,poltrone i šljam od ljudi.Ništa drugo,u to vreme,nije radio ni Obrad Lazović,sa partizanskim nadimkom "Živko Ludu"u Blacu a ni Radovan Pantović u Prokuplju.Tito je bio "bog na zemlji i nebu"a oni samo "mali bogovi"u svom vilajetu.

Takvo je bilo vreme a nama ostaje danas da se pozabavimo svim onim što je ostalo za njima.Odmah ću vam reći,oni su se trudili da rade najbolje što su znali i pameti imali i bez obzira da li su njihove fabrike bile hraniteljice ili samo male prolazne iluzije ili kako se to kaže "Potemkinova sela".Ono u čemu su bili po svemu specifični,u poredjenju sa ljudima iz današnje ere,to je, da nisu bili lopovi,da nisu otimali i sebi trpali u džepove i da nisu, u odnosu na običan "mali"svet, u ničemu oskakali.Umrli su i sa sveta otišli u odnosu na njihovu moć, kao gola sirotinja.Ja,tom njihovom moralnom statusu,pridajem nemerljiv ljudski značaj u odnosu na sve ostalo što je ostalo za njima.

Od kafane pa do kuće uz sitan vez Steve ciganina i njegovih kompanjona

Pogledaj te ovu sliku.On u "grombi"kaputu sašivenom kod Milivoja na poznatoj "singerici".Pored njega čovek kome ne znam ime a u pozadini udjerice Kuršumlije i Cigani sa svojim raštimovanim violinama.Ovog prvog znam. Poznata druga violina,Steva Ristić,svirao je dobrto ali ne kao prva violina Duško Ristić.Iza njega korača Jovica, osrednji muzičar.U Korčaginovoj levoj ruci "Borba"simbol pripadnost partiji i Titu.Na njegovom licu osmeh u očima radost tek unetih maligna,više da poprave raspoloženje nego da pokažu bahatost pijanog moćnika.Cipele "Borovo" i šeretski osmeh zadovoljnog čoveka koga kući čekaju žena Gica i sinovi Miša i Srdja.Na šporetu topla supa u rerni podvarak od juče.

Bio je zaista važan čovek Bajne čaršije.Uradio je sve što je mogao a da li je morao baš tako e, to ostaje za neka druge analize,potpuno ne bitne i ne važne.

Evo ga u još jednom merakliskom ambijentu.Voleo je da mu svira Steva Ristić one dobre stare gradske pesme poput "Niz polje idu babo sejmeni""Ej,kad se sinoć vraćah iz dućana".Društvo mu pravi DOBAR čovek, po svemu, kakvog sam ga ja upamtio.Miroslav Sarić, u to vreme Predsednik opštine a potom,do kraja svog životnog mandata,direktor "Kosanice".


On i cela njegova porodica,davno su se preselili na onaj svet.O njemu je sve manje priče i sećanja jer danas u gradu žive neki drugi ljudi koji su odmah, kada se zato ukazala prilika,izbrisalo sva svoja sećanja i pamćenja.

Čovek koji je često ponavljao "Ja sam mali Korčagin"danas je veliki kapitalista, vlasnik čak TRI banje,školovaniji i obrazovaniji od Korčagina, ali čovek bez "šmeka",bez šarma i duha.Korčagin je sa praznim djepovima otišao Bogu na ispovedanje a sadašnji gosodar Kuršumlije, otićiće,kada mu zato dodje vreme,kao najbogatiji Srbin.Po mom dubokom uverenju,bez obzira na to silno bogastvo i (ne)moć koju poseduje, on će za uvek ostati samo "mali od kužine"za Vidosava Milićevića Korčagina!

Ali,životni put svakoga od nas je naš izbor.To smo mi, onakvi kakve nas je majka zadojila i zemlja prihvatila!

Primetili ste da u tekstu kuršumlijske Rome oslovljavam onim tradicionalnim imenom CIGANI.Za one koji to ne znaju, a koji bi mogli na čas i da pomisle da ih ja na taj način vredjam i ponižavam,obaveštavam, da se u mom rodnom gradu cigani nazivaju,spominju i pamte pod tim imenom.Svi smo to navikli i nikada u životu nisam primetio da se neko od njih naljutio zbog toga a niti nešto ružno uzvratio nama Srbima.Jednostavno, mi naše rome-cigane volimo,uvažavamo i oni su ukras našega grada a ne balast ili problem.Sama ćinjenica da se većina njih preziva Ristić,Pavlović,Minić,Ajdinović,Jovanović... sasvim dovoljno govori o našoj bliskosti.Uz prezimena treba dodati i njihove krsne slave koji oni porodično slave po našem pravoslavnom kalendaru slava, za razliku od drugih cigana koji masovno slave Djurdjev dan kao svoju jedinu slavu.

Нема коментара:

Постави коментар